Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

Åk inte till OS i Kina

Att bedriva journalistik i Kina är i princip omöjligt. När OS nu går av stapeln där, kommer de journalister som är på plats att vara övervakade och ha så omfattande restriktioner att allt utöver att bevaka själva tävlingarna är hart när omöjligt.

Kina är en av de värsta diktaturerna vi har, kanske den värsta givet den makt landet skaffat sig. De förtrycker sitt folk, hind­rar det fria ordet på alla sätt de kan. Fängslandet av svenska publicisten Gui Minhai är bara ett av landets många övergrepp. Till Kina måste stora mängder av journalister åka för att göra sitt jobb. Man kan argumentera för att vi ska vara där det händer.

Men. Jag önskar att TV4 och SVTs bojkottbeslut att inte skicka journalister till Kina hade följts av fler medier. Eller kanske ännu hellre ha föregåtts av fler diskussioner. Kanske de internationella journalistorganisationerna EFJ eller IFJ hade kunnat gå ut med rekommendationer att inte på plats bevaka OS? Varför ska vi ge Kina möjligheten att briljera inför hela världen, när alla vet att förutsättningarna för journalistik är extremt dåliga, när ingen kritik får viskas i landet, där människor övervakas.

Tyvärr är det ingen rusning efter att få arrangera vinter-OS. Men det finns flera lösningar på det problemet, utan att ge diktaturer möjlighet att tvätta bort lite smuts.

De journalistiska samfunden har inte samlat sig inför OS i Kina. Men (tyvärr) får de en möjlighet till att göra det inför fotbolls-VM i Qatar. Ett land som inte står Kina långt efter i förtryck av mänskliga rättigheter, som yttrandefrihet.

Vi demokratier måste tydligare och oftare försvara våra ideal. Där de kränks, där människor kränks i diktaturer, måste vi vara beredda att offra något. En bojkott genom att inte skicka journalister dit, vore åtminstone en markering som skulle märkas.

***

På fyraårsdagen av den and­ra kidnappningen av Gui Minhai skulle jag ha läst en dikt av honom vid en manifestation som ställdes in på grund av covid-19. Hans ord om betydelsen av det fria ordet kan vara det vackraste som skrivits.

Här följer Gui Minhais dikt, som publicerats i boken  Jag ritar en dörr på väggen med fingret:

Det vore pinsamt
 
Det vore pinsamt
att överge de hissade seglen
för att kanalens lutning är för brant
 
Det vore pinsamt
att sluta oroa sig för fåglars öde
efter att själv ha förvandlats till älg
 
Det vore pinsamt
att inte göra sin egen röst hörd
på grund av att andras ord slås i bojor
 
Det vore pinsamt
att sluta skriva dikter
för att poesin har satts i bur
 
Det vore pinsamt
att inte samla berättelserna i böcker
när man ser skandaler växa som svampar ur marken överallt
 
Det vore pinsamt
att inte sitta fängslad för sina ord
på en plats där språket fryser till sten

***

 

STICK

LAS-DEBATT PÅ JOURNALISTEN
Debatten om Las-överenskommelsen tog inte slut i och med kongressen. Nu stundar en omröstning bland medlemmarna. Medlemmar från ETC, Helsingborgs Dagblad, Expressen och Dagens Nyheter vill i en debattartikel se en ”värdig omröstning”. Förhandlingschefen svarar att all information om huvudavtalet kommer att finnas på förbundets hemsida. Journalisten kommer förstås fortsätta följa frågan.

Fler avsnitt