Gå direkt till textinnehållet
Bild på författaren
Helena Giertta
Chefredaktör

2011 tuffade vi till oss

Stora nedskärningar inom dagspressen. Svenska journalister fängslade i Etiopien och Eritrea, fängslade och mördade journalister på många håll runt om i världen. Inskränkningar i pressfriheten i Ungern och Sydafrika. Förslag om fotograferingsförbud i Sverige. Ja, det är svårt att hitta ljuspunkter för journalister den här hösten. Ändå finns det flera.

Viktigast är kanske att det i synen på oss själva har hänt något positivt. Vi pratar innehåll, vi pratar kvalitet och etik. Vi hukar inte under den stora frågan om framtiden. Tvärtom, allt fler tar tag i den, vi söker affärsmodeller, utvecklar dem och lever på dem.

Journalister har under 2011, som kollektiv betraktat, tuffat till sig lite. Förmodligen har vi den unga välutbildade nya generationens journalister att tacka för det. De har gått i bräschen för att få oss att prata om annat än teknik och nya medier. De vill, vi äldre vill och branschen vill och behöver lyfta blicken.

Det finns många hot, som vi måste stå starka emot. Fotograferingsförbudet är ett, men under det kommande året kommer flera viktiga strukturella beslut att fattas.

Annons Annons

Närmast kommer Yttrandefrihetskommitténs betänkande. Som läget är just nu, lutar det åt en justering av den befintliga lagen. Men starka krafter, bland annat kommittéordföranden Göran Lambertz, driver på för att få till en ny grundlag. Gamla TF, som har vissa brister, kommer i så fall att ersättas med något helt nytt – teknikneutralt. Men hur kan vi förvissa oss om att en ny lag ska kunna skydda press- och yttrandefrihet lika bra som den existerande? Det finns all anledning att fortsätta vara skeptisk i den frågan.

Under nästa år kommer också ett första delbetänkande om det nya presstödet. När detta skrivs har beslutet om hur Presstödsnämnden ser på förhållandena på VF/VK inte kommit. Det kan bli avgörande för många andra tidningar som har samma ägare och ges ut i samma stad, där redaktionerna sitter mer eller mindre tillsammans.

Utredningen tittar på hur stödet till den mediala mångfalden ska se ut. Den ska också titta på frågan om odemokratiska tidningar ska få stöd, efter debatten om att Nationell i dag får presstöd. En välkommen utredning.

2012 inleds förhandlingarna om det nya avtalet för journalister. Det handlar inte bara om lön och villkor, utan om det blir ett gemensamt avtal för alla journalister oavsett vilket medieslag man arbetar med.

Tanken är bra och egentligen självklar, inte minst för att mediearbetsgivarna är samlade i en arbetsgivargrupp och uppenbarligen planerar ytterligare en samarbetsform i Utgivarna (se nyhetsartikel).

Ett gemensamt avtal kommer säkert också att gynna dem som inte har en tydlig arbetsgivare utan kanske flera; som frilansar, eller kollegerna som är uthyrda via bemanningsföretag, eller arbetar i produktionsbolag.

X X X

Förhoppningsvis är både Martin Schibbye och Johan Persson frisläppta redan när ni läser denna ledare och jag hoppas att det snart händer något positivt i Eritrea så att Dawit Isaak släpps.

Jag önskar att lågkonjunkturen inte blir så djup, så att de positiva frön som sås i mediebranschen kan växa sig starka.

Och kanske kan vi också hoppas på att 2012 blir året då journalistiken återfår publikens förtroende.

LEDARSTICK

Svårtolkat

Martin Wicklin på SRs Medierna önskar inför 2012 att journalister ska bli bättre på att läsa statistik. Efter att ännu en studie misstolkats (om synen på misshandlade kvinnor, tidigare om hemmafru-ideal) är jag beredd att hålla med. Statistik är svårt. Mark Twain sa att det finns tre sorters lögner: lögn, förbannad lögn och statistik. Så behöver det inte vara, om vi bara lär oss att läsa den rätt.

Fler avsnitt