Ingen flyttglädje på Svenskan
Jag inbillar mig att medarbetarna på Svenska Dagbladet känt en viss förväntan inför flytten från Marieberg och tillbaka till Klara.Men den eventuella glädjen grusades så snart personalen hunnit installera sig på Mäster Samuelsgatan.
Varje flytt innebär en nystart. Gamla slitna möbler ser ofta trevligare ut i en ny miljö. Själv har jag alltid med förväntan sett fram emot att få spika upp mina tavlor på nya väggar.
Jag inbillar mig att även medarbetarna på Svenska Dagbladet känt en viss förväntan inför flytten från Marieberg och tillbaka till Klara.
Men den eventuella glädjen grusades så snart personalen hunnit installera sig på Mäster Samuelsgatan.
Att det behövdes kraftiga åtgärder för att få rätsida på tidningens ekonomiska situation var ingen överraskning för någon. Den senaste tiden har det också förekommit vilda spekulationer i olika medier över hur Svenskan skulle bära sig åt för att reda ut ekonomin.
Men att hela 55 tjänster ska sparas, varav 33 på journalistsidan, och att Svenskans Internetsatsning dras ner dramatiskt kom ändå som ett chockbesked efter alla de sparpaket som medarbetarna fått vara med om. Bara det senaste året har personalen minskat med 100 personer, varav 50 journalister.
bryt
Nu väntar en tid i ovisshet innan facket och företagsledningen förhandlat klart om vilka som måste sluta. Det blir en lång väntan. Svenskans chefredaktör Hannu Olkinuora har också i den egna tidningen gett en vink om att företaget vill förhandla om turordningsreglerna.
Journalistklubben tiger som muren. Den ville inte alls kommentera sparpaketet när beskedet om neddragningarna kom. För mig som betraktare utanför känns det underligt att journalistklubbens ordförande Klas Tägil inte har någon enda kommentar till beskedet om att det blir nya nedskärningar och att så många av medlemmarna hotas av sparken. Jag funderar över hur jag ska tolka fackets tystnad. Journalistklubben kan knappast vara nöjd med det sparpaket som presenterats.
Mitt i detta kaos av negativa besked och alla tankar som oron föder ska medarbetarna nu ladda om och ge sig i kast med Svenska Dagbladets nysatsning.
bryt
Ledningen vill ge läsarna en snabböversikt av allmänna nyheter på vardagarna och lägga krutet på helgtidningarna. Om det är ett framgångsrecept återstår att se. Tidningen har efter omgörningen till tabloid lyckats locka en del nya, yngre läsare i Stockholmsområdet. Det är den unga, välutbildade gruppen Svenskan vill nå. Men det är en riskabel väg man gett sig in på. Även yngre läsare ställer höga krav på kvalitet. Och till det krävs publicistiska resurser.
Efter detta sparpaket har Svenska Dagbladet flera problem att brottas med. Den publicistiska kvaliteten måste bibehållas med en bantad journaliststyrka. Tidningen måste lyckas öka annonsintäkterna och man måste attrahera en för tidningen okänd läsekrets. Det finns en gräns när Svenskan kan komma att uppfattas som en alltför “tunn” tidning på vardagarna. Då kanske de yngre, välavlönade stockholmarna väljer andra alternativ.
Såväl de journalister som får lämna tidningen som de som blir kvar har en tuff tid framför sig.
p(byline). Qia Rindevall
red. sek.