Gå direkt till textinnehållet

Varför släpptes Avpixlat in i mediernas finrum?

Det senaste decenniet har Sveriges publicister våndats över hur Sverigedemokraterna ska behandlas.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Först ignorerades partiet, varpå de med buller och bång kom in i riksdagen. Den nya strategin verkar ha varit att behandla dem som alla andra partier – utan att granska dem nämnvärt.

Här har Expressen varit ett stort och viktigt undantag, då de under valveckan kunde visa att ett 15-tal SD-representanter så grovt brutit mot partiets nolltolerans mot rasism att de blev uteslutna och inte fick företräda partiet på diverse förtroendeuppdrag. Sverige­demokraterna svarade med att portförbjuda Expressen från valvakan.

Samma kväll pratade en journalistpanel i Sveriges Radios valvaka om hur valrörelsen varit och varför SD gått framåt. Tre var ganska väntade: Karin Petter­sson från Aftonbladet, Peter Wolodarski från Dagens Nyheter och Tove Lifvendahl från Svenska Dagbladet. Den fjärde var Mats Dagerlind från Avpixlat!

I sin strävan att behandla SD som alla andra tillåter man alltså deras husorgan att vara med i samma panel som tre av Sveriges viktigaste och mest seriösa politiska journalister.

Det är fullständigt orimligt av tre orsaker.

• Publicistiskt är inte Avpixlat en tidning som alla andra utan en rasistisk och hatisk nätpublikation. Då ska den inte heller behandlas som likvärdig de övriga tidningarna.

• Upplagemässigt är inte heller Avpixlat en tidning som Aftonbladet, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet. Enligt Avpixlats overifierade mätningar har de ungefär 200 000 unika läsare i veckan. Aftonbladet har ungefär hundra gånger så många unika besökare i veckan – ungefär 21,5 miljoner läsare. DN och SVD har också mellan 10 och 30 gånger så många läsare. Därför ska inte Avpixlat heller behandlas som om de är lika stora som dessa tidningar.

• Det som upprör mig mest är att den tidning som granskat Avpixlat och SD inte bara portförbjöds från SDs valvaka, utan uppenbarligen också från SRs panel som släppte in Avpixlat. Vad finns det annars för orsak till att inte Expressen hade en representant i panelen?

I sitt försök att behandla alla lika har Sveriges Radio gett Avpixlat ett gigantiskt och oproportionerligt reklamutrymme, vilket naturligtvis uppmärksammas på Avpixlat.

”Det tillhör inte vanligheterna att Avpixlat får slå sig ned i en expertpanel i public service i så ’fint’ sällskap som Dagens Nyheters chefredaktör Peter Wolodarski” skriver de på sin sajt.

Sverigedemokraterna är i dag ett parti med 13 procents väljarstöd och det är dags att vi journalister börjar behandla partiet som alla andra. Inte bättre, men inte heller sämre. Av rent publicistiska orsaker bör fler ta efter Expressens exempel och hårdgranska partiet. Inte för att sätta käppar i hjulet för partiet, utan för att här verkar finnas massor med nyheter att hämta.
                                                           Anders G Bergquist
                                                           journalist

 

SVAR:

I Sveriges Radios valvaka i söndags var ambitionen att ha kommentarer från hela det politiska fältet. Eftersom det tidigt, långt före valdagen, stod klart att SD skulle gå starkt framåt var det också viktigt att ha en representant som kunde resonera från en sverigedemokratisk utgångspunkt. Vi valde då att bjuda in Mats Dagerlind, numera ansvarig utgivare för Avpixlat. Han deltog under några minuter i en sändning som var drygt sex timmar lång.

Vi inser att det var fel och ogenomtänkt att i det här sammanhanget bjuda in en representant för Avpixlat.

Avpixlat har tidigare uppmanat sina läsare att förfölja journalister (http://www.journalisten.se/nyheter/avpixlat-uppmanar-till-drev-mot-journalister) och anslöt sig först under sommaren 2014 till det pressetiska systemet genom att låta Dagerlind bli ansvarig utgivare. Vi vill poängtera att Dagerlind var inbjuden som vår gäst och ansvaret enbart är vårt. Vi ber om ursäkt för att vårt omdöme brast.

Chefen för Expressen ledarsida, Anna Dahlberg, deltog vid flera tillfällen i Sveriges Radios valvaka. Dock tidigare under kvällen och inte samtidigt som Mats Dagerlind. Antydan om att Expressen inte skulle varit välkomna i Sveriges Radios valvaka på grund av deras publi­ceringar är helt befängd.
                                                        Magnus Westberg
                                                        producent Sveriges Radios valvaka
                                                        Anne Lagercrantz
                                                        Ekochef

 

Mats Dagerlind svarar på ovantående debattartikel och svar här.

Fler avsnitt
Fler videos