Gå direkt till textinnehållet

Åklagaren överklagar – vill ha mediernas filmer från upplopp

Åklagaren tar frågan vidare om åtta mediehus ska behöva lämna ut filmer från ett upplopp.

Åklagaren Henrik Nordquist har i dag lämnat in ett överklagande av tingsrättens beslut att avslå hans begäran att ta del av material från åtta mediehus från ett upplopp i Rosengård. Det bekräftar han i ett mejl till Journalisten. 

Tidigare i år riktade han ett så kallat editionsföreläggande mot sju mediehus, där han ville ta del av allt filmmaterial från upploppet. Det med syfte att kunna identifiera och lagföra upploppsmakare. Mediehusen motsatte sig kravet, som de menar hotar källskydd och journalistisk integritet. 

I måndags gav tingsrätten i Malmö de sju mediehusen rätt, när de avslog åklagarens begäran. 

Annons Annons

Enligt tingsrätten så grundades avslaget på att de misstänkta redan åtalats och att syftet med att ta del av filmerna främst skulle vara att kunna åtala fler personer för brott under upploppen. Enligt ett tidigare beslut i Högsta domstolen får editionsföreläggande inte användas i det syftet, skriver tingsrätten.

I ett pressmeddelande som skickats ut efter Journalistens artikel publicerades motiverar åklagaren Henrik Nordquist beslutet såhär:

– Tingsrätten har i sitt beslut konstaterat att min framställan har varit tillräckligt avgränsad, kan avse aktuellt material samt inte inkräktar på källskyddet. Avslaget avser att åtal redan är väckt och att framställan därmed anses vara ett sätt att försöka identifiera okända gärningsmän, vilket enligt tidigare praxis inte går. Jag argumenterar i mitt överklagande att så inte är fallet och bedömer att det finns ett stort samhällsintresse i att få frågan utredd, inte bara för rättsväsendets del men också för mediebolagen, eftersom tingsrätten i det stora hela ger mig rätt och det är inte säkert hovrätten delar den bedömningen. Det är finns därför, enligt mig, ett stort intresse även för mediebolagen för ytterligare prövning, vilket har inverkat på mitt beslut att överklaga.

Det mediehus som omfattades av kravet är Aftonbladet, Expressen, TV4, Dagens Nyheter, Sveriges Television, TT, Sydsvenska Dagbladet samt PP Press, en frilans som arbetar för Sydsvenskan. 

Fler avsnitt
Fler videos