Gå direkt till textinnehållet

Var kan man klaga på usel journalistik?

Nej, Göran Lambertz blev inte förflyttad till Lagrådet på grund av ”kritikerstormen kring Quick-skandalen”.  

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Många tror det, efter att Aftonbladets journalister skrivit så i en erbarmligt pinsam drevartikel 1 december, en artikel som tidningen puffade för på ettan med vinjetten ”Aftonbladet avslöjar”. Dagens Industri och Dagens Nyheter gjorde rewrites på smörjan och spridde den därmed vidare.

I själva verket var Lambertz nya arbetsuppgifter bestämda sedan lång tid tillbaka och har inget alls att göra med ”Quick-skandalen”. Aftonbladet kan säkert argumentera för att fakta som visar att Lambertz inte alls ”förflyttades” på grund av ”Quick-skandalen” redovisades i artikeln. Men det köper inte jag. Det är den här meningen som gör artikeln så genomuselt spekulativ: ”Enligt uppgift till Aftonbladet fattades beslutet om att verkställa Lambertz flytt till Lagrådet nyligen.”

Låt oss anta att reportrarna använt den här metoden för att referera en fotbollsmatch mellan Sverige och Tyskland som Sverige vinner med 3-0. De hade då minutiöst kunna beskriva varenda passning, avblåsning, inkast, utspark, tackling och alla andra händelser – inklusive målen. Och så sedan lägga till: ”Enligt uppgift till Aftonbladet vann Tyskland.”

Annons Annons

Alla normala journalister – likväl som läsare – ser igenom sådan här smörja. Men vart ska man gå för att klaga? Mejl till Aftonbladets utgivare Jan Helin får inget svar. Reportern svarar rappt att han lyckönskar klagandet men att han tror att det blir svårt att få gehör. I den frågan har han alldeles rätt. Jag är inte en part i målet på det sättet att jag kan anmäla ärendet till Pressens Opinionsnämnd – det är ju Lambertz som stigmatiserats av Aftonbladets gangsterjournalister – inte jag.

Så en helt vanlig läsare, som betalat för sitt Aftonblad, hur kan man klaga? Hur kan man få sin tidning att förstå att man inte vill ha den här typen av ”journalistik”?

Kanske behöver vi läsare andra kvalitetskontroller än de ”självkontrollerande” kompisorganisationer medierna driver på behagligt avstånd från de juridiska strukturerna.

                          Johan Rönn, lobbyist och partner Angselius Rönn

 

Fler avsnitt
Fler videos