Svante Pettersson: : Nu råder bloggförvirring

17 maj, 2005

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Det ska vara en blogg i år. Men mitt i all den här blogghajpen är det väl dags att definiera begreppet? När en krönikör på en tidning fortsätter att under arbetstid skriva på tidningens hemsida, är det då en krönika, en artikel eller en blogg?

Det ska vara en blogg i år. Men mitt i all den här blogghajpen är det väl dags att definiera begreppet?
När en krönikör på en tidning fortsätter att under arbetstid skriva på tidningens hemsida, är det då en krönika, en artikel eller en blogg?

Hittills har det nya med bloggar handlat om gräsrötternas chans att få göra sin röst hörd och granska både första, andra och tredje statsmakten. Helt vanliga svenskar, amerikaner och irakier ger sin syn på samhället och säger emot dem som har tillgång till de starkaste megafonerna.

I de vanligast använda publiceringsverktygen för bloggar finns möjligheter för läsarna att lämna kommentarer och debattera det som skrivs. Har man en egen blogg kommenterar man i den och skickar en så kallad ping eller trackback över till bloggen där idén väcktes. På så sätt kan läsarna surfa runt bland bloggarna och följa samhällsdebatten på ett nytt sätt.

I proffsbloggarna, både morgon- och kvällstidningarnas, saknas både möjligheten till kommentarer och trackbackpingar. Man vill väl kanske inte släppa in en massa amatöråsikter på tidningens sajt som ska vara reserverad för proffstyckarna.

bryt

Vad skiljer innehållet i tidningarnas bloggar från de texter som skribenterna publicerat på andra sidor på tidningarnas webbsajter? Möjligtvis att blogginläggen inte går via papper innan de hamnar på nätet. Eller att det som publiceras på bloggen inte hade godkänts för publicering på annan plats i tidningen eller på sajten. Men när tidningarna helt plötsligt annonserar att deras bloggar är Sveriges mest lästa kan man gissa att valda delar nog hamnar i papperstidningen också inom kort.

Aftonbladet deklarerade häromdagen att Fredirk Virtanens sluta röka-blogg är Sveriges största. Känner tidningen sig tvingad att döpa om sina nätkrönikor till bloggar bara för att kunna ha ännu ett fält att vara störst i? Det är väl självklart att Fredrik Virtanen inom ramen för en av Sveriges största nyhetssajter får fler besökare än bloggande Nisse i Motala? Men med Nisse har jag som läsare en chans att diskutera och utbyta åsikter medan kvällstidningsbloggaren är lika oåtkomlig som under hans tidigare karriär som kvällstidningskrönikör.

journaliststuderande, Skurups folkhögskola

Kommentarer

Det finns 6 kommentar på sidan.


Kommentera
Kommentarer på Journalisten är till för yrkesdebatt och är förhandsmodererade. Det innebär att de inte kommer att publiceras direkt. Kommentarer som innehåller hat, hot eller personpåhopp kommer inte att publiceras. Journalistens ansvariga utgivare ansvarar även för kommentarsfältet.
Inlagt av Monica mån, 2011-12-19 22:18

De tröttnar snart…

Av Monica Rolfner

Jag tror nog inte bloggar i vanliga tidningar blir särskilt långlivade. Det är en tokhajp nu bara, om några månader återgår allt till det “normala”. Nämligen därför att det krävs en hel del för att skriva nåt hyfsat intressant VARJE DAG. Journalister/skribenter i tidningarna ska ju dessutom skriva annat också.

Att man inte kan kommentera är en stor brist och kommer ännu mer att göra att bloggarna läggs i påse om ett tag. Tror jag. Medan vi “gamla” bloggare fortsätta som vanligt.

http://rolfner.se/blog

Monica Rolfner

Inlagt av Omar Ud-Din mån, 2011-12-19 22:18

Reclaim the blogs!

Av Omar Ud-Din

Jag håller helt och hållet med skribenten om att proffsbloggandet bara är ett nytt sätt för den etablerade pressen att vinna läsare.

Virtanens “blogg” skiljer sig inte märkbart från hans krönikor och frågan är väl egentligen om han får betalt för att blogga – för i sådant fall är där ingen skillnad.

Att kommentarer inte accepteras är ännu ett tecken på att etablerade massmedia inte vill släppa på sina förpinkade revir. När de söker ta över bloggandet och skapa klasskilnader även på nätet; då underskattas läsarnas & framförallt bloggarnas förmåga att tolka in & analysera läget.

Omar Ud-Din

Inlagt av Stephan mån, 2011-12-19 22:18

Håller med.

Av Stephan

Ta Virtanen exempelvis. Om jag ska vara elak så är ju skillnaden knappt synlig mellan hans vanliga “krönikor” och bloggar. Eller NY-rewrites för den delen.

Dagspressinflationen i bloggvärlden urholkar bara begreppet och gör det än mer förvirrande.

Lite skrattretande då att Virtanen lär vara bördig från just Motala.

Inlagt av Horatius mån, 2011-12-19 22:18

De tröttnar snart…

Av Horatius

Förutsägbar kommentar, på min ära. Bloggare bloggar bäst – precis som mammas köttbullar smakar bäst.

http://blog.allnyckel.se/archives/97.html

Horatius (Kalla linjen)

Inlagt av Svante Hjalmarsson mån, 2011-12-19 22:18

ett träd är ett träd är ett träd

Av Svante Hjalmarsson

Det lustiga är att detta (journalistens debatt) är mer av en blog än vad kvällstidningarnas tråksamma avbildningar.

Svante Hjalmarsson

Inlagt av Johan mån, 2011-12-19 22:18

bojkott…

Av Johan

får man ju lust att skrika! Jag slutar läsa en blogg direkt om jag inte kan kommentera i den. Det kommer snart fler att göra. Däremot vet jag inte om trackback är så viktigt (har lite problem med det i blogger…), att kunna kommentera är viktigast!

http://www.stimulans.se

Årets groda 2021

Alla gör fel ibland. Men en del fel är roligare än andra. Nu kan du rösta på vilken som var 2021 års roligaste groda. Sista dag för att rösta är den 14 februari. Rösta här.

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet
Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies