Polisens uppgifter skall behandlas som partsinlaga
Som extrainhyrd reporter för tidningen Arbetaren var jag på plats vid alla våldsamheter under dagarna i Göteborg (samt på ett halvdussin spännande seminarier), utom de som ägde rum innanför avspärrningen på Hvitfeldtska gymnasiet.
Som extrainhyrd reporter för tidningen Arbetaren var jag på plats vid alla våldsamheter under dagarna i Göteborg (samt på ett halvdussin spännande seminarier), utom de som ägde rum innanför avspärrningen på Hvitfeldtska gymnasiet.
Vi försökte rapportera om dem så sakligt vi kunde. Vi använde också en säker men arbetskrävande metod; vi skrev bara vad vi själva sett, och det vi kunnat bekräfta via vittnen. De stora drakarnas arbetsmetod var en annan. I skrämmande hög omfattning byggde de på att skriva vad polisens pressfolk berättade.
Den enkla journalistiska grundregeln att behandla myndigheters uppgifter som partsinlagor verkade ha upphört att gälla.
I Journalisten den 15 augusti försöker Jan Guillou få det till att jag skulle anse att inringningen av Hvitfeldtska gymnasiet skulle motivera och ursäkta våld mot poliser och vandalisering. Så har jag inte sagt och Guillou bryr sig inte ens om att bevisa sin tes: så kan man slarva bara när man skriver i medvind. Detta slappa ljugande fortsätter kolumnen igenom.
De svenskar som greps i Genua påstås ha varit tungt beväpnade. Det påstår numer inte ens den italienska polisen, men så kan man ljuga eftersom stormtruppsanfallet mot Diazskolan nästan fullständigt förtigits i svenska medier.
Liksom under beredskapen var vi tvungna att ratta in The Guardian och BBC för att få reda för vad det var för fruktansvärda händelser som efter en snabbutredning kostade tre höga italienska polischefer deras jobb.
Guillou påstår vidare att, som han så cyniskt formulerar sig, ”det är våldsverkarnas avsikt att provocera polisen till misstag, helst dödsskjutningar”. Jo, så tänkte terroristerna i hans Hamiltondeckare för länge sedan, men vad har han för belägg för att någon tänker så nu? Inga som helst, i alla fall inga som han redovisar.
Allvarligt talat: Utan den antidemokratiska och huvudlösa attacken mot Hvitfeldtska gymnasiet tror jag att den samlade effekten av de arrangemang som planerades hade blivit att de kravallsugna isolerats och inte blivit ett större problem än vid vilken fotbollsmatch som helst.
Därför, och för demonstrationsrättens skull kritiserar jag polisen. Jag bygger den uppfattningen på vad jag såg i Göteborg, på vad jag läst på hemsidor och e-postlistor under ett helt år innan, och på samtal med tiotals aktivister (och ett halvdussin poliser). Guillou må ha en annan uppfattning, men argumentera då i sak.