Gå direkt till textinnehållet

Frige Ahmet Altan, Erdogan!

Efter den misslyckade militärkuppen 2016 har Turkiets president Recep Tayyip Erdogan samlat all lagstiftande, dömande och verkställande makt i sin hand.  

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Konsekvenserna är allvarliga för landets 83 miljoner invånare:

• Folkvalda politiker sitter sedan hösten 2016 i fängelse på grund av sina åsikter, bland dem den före detta presidentkandidaten Selahattin Demirtas från det prokurdiska partiet HDP.

• Erdogan kontrollerar över 95 procent av medierna. Yttrande- och pressfriheten är så gott som utraderad. Sedan flera år är Turkiet världens största fängelse för journalister och intar plats 154 i Reportrar utan gränsers senaste pressfrihetsindex.

Annons Annons

• Godtyckliga massavskedanden och massarresteringar av oliktänkande tillhör vardagen. Ett inlägg på sociala medier kan innebära flera års fängelse, tortyr eller en förstörd karriär.

En av dem som betalar ett högt pris för Erdogans godtyckliga förföljelse av oliktänkande är den 70-årige journalisten och författaren Ahmet Altan, som sitter inspärrad i en liten cell på fyra kvadratmeter i det ökända Silivri-fängelset. Han fängslades efter kuppförsöket och hann sitta frihetsberövad i tre år innan han dömdes till fängelse i tio år och sex månader för delaktighet i kuppförsöket 2016. Några som helst bevis  för detta ”brott” finns inte, och Altan har hela tiden nekat till anklagelserna.

Ahmet Altan är en av de mest inflytelserika, respekterade och lästa författarna i Turkiet. Hans böcker har publicerats i 23 länder. Inte sällan går han likt PO Enquist en balansgång mellan fiktion och verklighet med utgångspunkt i historiska händelser, till exempel det osmanska imperiets slutskede. Människornas känslovärld och inbördes relationer i Turkiet i en historisk och social kontext är återkommande i hans romaner. I april utkommer hans bok ”Jag kommer aldrig mer se världen. En fängslad författares memoarer” ut på svenska.

Det råder inget tvivel om att Erdogan-regimen vill tysta denna oberoende röst som har miljontals beundrare och endast utövar sin yttrandefrihet genom att delge den breda allmänheten i Turkiet sina åsikter.

Altans advokat meddelade i början av januari att corona-pandemin har spridit sig till den fängelseavdelning som Altan sitter inlåst på. Situationen för Altan är mycket allvarlig och vi fruktar för hans liv.

Därför kräver vi att Ahmet Altan släpps ur sin fångenskap. Eftersom han har fängslats på order av Erdogan vill vi skicka ett klart och tydligt budskap till Turkiets president: Du kan fängsla oliktänkande på absurda, Kafkaliknande grunder, men du kan aldrig fängsla det fria ordet. Frige Altan omedelbart!

Kristina Ahlinder, vd Svenska Förläggareföreningen  

Robert Aschberg, ordförande Svenska Publicistklubben

Kurdo Baksi, författare

Jesper Bengtsson, ordförande Svenska PEN

Anders Q Björkman, bitr kulturchef Svenska Dagbladet

Helena Giertta, chefredaktör Journalisten

Erik Halkjaer, ordförande Reportrar utan gränser

Ulrika Hyllert, ordförande Journalistförbundet

Lisa Irenius, kulturchef Svenska Dagbladet

Martin Kaunitz, Ahmet Altans förläggare i Sverige

Ola Larsmo, författare och ledamot av PEN Internationals styrelse

Jesper Monthán, ordförande Svenska Förläggareföreningen  

Karin Olsson, kulturchef och stf ansvarig utgivare Expressen

Nalin Pekgul, fd riksdagsledamot och sjuksköterska

Karin Pettersson, kulturchef Aftonbladet
Grethe Rottböll ordförande i Sveriges författarförbund

Björn Wiman, kulturchef Dagens Nyheter

 

Fler avsnitt
Fler videos