Gå direkt till textinnehållet

100 publicister: ”Frige Jimmy Lai”

Fler än 100 publicister från över 30 länder kräver idag i ett gemensamt upprop att den Hongkongbaserade Apple Dailys grundare och ansvarige utgivare Jimmy Lai släpps fri.

75-årige Jimmy Lai har de senaste åren dömts till flera fängelsestraff i domar som kritiserats av pressfrihetsorganisationer.

I uppropet som publiceras i bland annat Expressen idag kräver ett hundratal publicister, bland dem Nobelpristagarna Maria Ressa och Dmitrij Muratov och sju svenska chefredaktörer – inklusive Journalistens – att Jimmy Lai omedelbart släpps fri, tillsammans med de övriga tolv fängslade Hongkongjournalisterna:

Tillsammans med Reportrar utan gränser (RSF) stöttar vi Jimmy Lai. Vi anser att han angripits för att han publicerat oberoende journalistik, och vi fördömer alla anklagelser mot honom. Vi kräver att han omedelbart friges, att åtalet om brott mot den nationella säkerheten läggs ner och att domarna för andra anklagelser rivs upp.

Annons Annons

Vi noterar att fallet mot Jimmy Lai utgör en del av ett större angrepp på flera fronter mot pressfriheten i Hongkong. Vi är mycket oroade för den snabba försämringen av pressfriheten i Hongkong, som tydligt framgår av RSF:s pressfrihetsindex.

Fler avsnitt
Fler videos