Kurdo Baksi. FOTO: Tor Johnsson

Fördöm Erdogans hat mot svensk yttrandefrihet

10 januari, 2018

Det här är en argumenterande text med syfte att påverka. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

DEBATT/ I helgen överraskade Frankrikes president Emmanuel Macron en hel värld genom att ta emot Turkiets despotiske president Recep Tayyip Erdogan på Élysée-palatset i Paris.

Bara några timmar efter att Erdogan landat i Paris visade han sitt rätta ansikte och sitt hat mot journalister, journalistik och yttrandefriheten I Europa. När den ansedde reportern Laurent Richard från TV-kanalen France 2 frågade om den turkiska säkerhetstjänstens vapenleveranser till islamister i Syrien för ett par år sedan blev Richard såväl utskälld som misstänkliggjord av Erdogan: ”Jag förstod inte er fråga, vem skickade vapen till Syrien? Du talar såsom FETÖ (Erdogans benämning på den turkiske exilimamanen Fethullan Gülens rörelse). Du får lära dig att tala utan att ha FETÖ-mun.”

Med andra ord terroristförklarade Erdogan den kände franske journalisten Richard precis som han brukar göra när han talar om de nästan 200 journalister som sitter i fängelser i Turkiet bara för att Erdogan anser dem vara obekväma.

Erdogans raseri och hat mot yttrandefriheten är knappast en hemlighet, ändå har den med all rätt skapat många rubriker i Frankrike. Vad Erdogan säger på en fransk pressträff är inte bara allvarligt och farligt utan även en mycket medveten strategi för att exportera sin ”yttrandefrihet” till den övriga världen. I Sverige har den turkiska ambassaden försökt stoppa en TV4-dokumentär om folkmordet på assyrier/syrianer.

Och den svenska styrelsen för Erdogans lobbyorganisation UETD (Union of European Turkish democrats) skickade ett pressmeddelande nyligen till turkiska redaktioner om att UETD har inlett en juridisk process mot den svenska nyhetsrapporteringen i Sverige. ”Med sorg har vi på sistone följt den grundlösa nyhetetsrapporteringen om oss i svenska medier. Vi fördömer bestämt alla de lögnbaserada nyheterna som är illvilliga och grundlösa påståendena om vår organisation och som är bristfälliga. Med anledning av detta har vi inlett en juridisk process i ärendet och vi ska fortsätta ha en juridisk uppföljning för att dessa publiceringar I framtiden, under täckmanteln av yttrandefrihet, får ingen störa freden, friden och samhörigheten i samhället”, står det bland annat.

Om uppgifterna i detta pressmeddelande stämmer finns anledning att vara orolig inför Erdogans ambitioner i Europa, inte minst i Sverige. Och de svenska medierna och medieinstitutionerna har ett viktigt ansvar just nu. Fördöm Erdogans anti-yttrandefrihetspolitik redan nu innan han börjar stämma de olika redaktionerna i vårt land.

                                                                          KURDO BAKSI, journalist
                                              MURAT KUSEYRI, svensk-turkisk journalist

Senaste numret

Prenumerera

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies