Gå direkt till textinnehållet

Flagranta övertramp av meddelarfriheten

Öppenhet är fundamentet i ett demokratiskt samhälle. Dessvärre ser vi hur alltmer av det offentliga Sverige sluts. Det är därför Medieinstitutet Fojo startat Offentlighetsjouren.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Den senaste tiden har flera flagranta övertramp av meddelarfriheten uppmärksammats. Expressen avslöjade oegentligheter inom Försäkringskassan varpå chefer började spåra källan. Samma sak hände inom Lindesbergs kommun när en anonym insändare ifrågasatt arbetsvillkoren som i sista hand drabbar brukare och skattebetalare.

I bland annat Mörbylånga och Oskarshamn begränsar man öppettiderna och låser dörrarna för att slippa journalister och medborgare. I Nybro kommun skickas inte handlingar ut före möten för att tjänstemän vill undvika läckor till medierna.

Det här är bara några få exempel på en kultur som breder ut sig alltmer: att värna det egna varumärket, att ge den bild man själv vill – vilket nödvändigtvis inte är den bild andra har.

Och kanske värst: man vill hindra andra från att ge sin version ­oavsett om det är en journalist, en anställd eller en undrande skattebetalare och medborgare.

Att angripa meddelarfriheten är ett övergrepp i flera nivåer:

  • på den enskilde som försökt uppmärksamma omgivningen på brister
  • på journalister som har uppdraget att granska makten och värna demokratin
  • på demokratin och dess kärnvärden.

Det är inte acceptabelt att det offentliga Sverige nu tenderar att överge fundamentet i det som byggt vår demokrati. Något som tagit generationer att bygga upp kan snabbt raseras när respekten för den enskilde och för tryckfrihetslagstiftningen – som är äldst i världen – inte respekteras. Öppenhet och tryckfrihetslagstiftningen används som inspirerande exempel i länder på väg att bygga upp sin demokrati och för att bekämpa korruption, det är en av de viktigaste frågorna i svensk biståndsverksamhet. Nu gäller det för svensk offentlighet och svenska politiker att hålla rent framför egen dörr.
                                                                Katarina Ek
                                                                verksamhetschef för Fojo

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler