Gå direkt till textinnehållet
Erik Larsson, RSF Sverige.
Foto: Jonas Gratzer

”AI kan hota trovärdig journalistik – men lösningar finns”

DEBATT Forskare och medier varnar för att AI-utvecklingen kan leda till urholkat förtroende för medier. Men det finns metoder för att hantera det – svenska medier måste bara börja använda dem, skriver Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Snart drunknar vi i AI-genererat material. Mediernas trovärdighet riskerar att urholkas. Vi har alla sett de dystopiska varningarna om hur medielandskapet kan läggas i ruiner.

Larmen är rimliga.

Nya generativa AI-modeller lanseras och utvecklingen går rasande fort. Dessa verktyg kan användas till mycket gott, men som ofta när ny teknik införs så gäller det att vara på sin vakt. Det är nu också möjligt att sprida desinformation och falska nyheter i en omfattning som saknar motstycke.

Svenska medier ser problemet men vi på Reportrar utan gränser önskar att ännu mer gjordes för att minska risken att trovärdigheten rasar. Utanför Sveriges gränser har 1 000 medier gått in i ett projekt för att öka trovärdigheten och ta fram en stämpel för seriös journalistik. Det heter Journalism Trust Initiativ (JTI) och är ett initiativ från Reportrar utan gränser som innebär att medier gör en så kallad ISO-märkning. Det är en internationell standard som visar att produkter eller företag produceras seriöst och enligt vissa riktlinjer.

Mediebolagen som är med i JTI fyller i ett formulär och redogör för hur deras organisation ser ut. Detta resultat kan sedan visas upp offentligt. Därefter är det möjligt att få en certifiering som ökar mediebolagens trovärdighet.

I Sverige har medierna inte hakat på, men utomlands växer detta initiativ nu snabbt. 1 000 medier i 80 länder har idag sagt ja till JTI som även backas av elva länder och 130 journalist- och yttrandefrihetsorganisationer. Principerna för JTI har även bakats in i EUs nya medielagstiftning EMFA samt den kommande digitala lagstiftningen DSA.

Många stora medier idag har redan en hög trovärdighet, men tanken är att de som är med i JTI också ska gynnas av techbolag, annonsörer och stater som ger mediestöd.

Målet är att material från JTI-medier ska hamna högre upp i sökningar på nätet och att spridningen ska bli större. I stället för desinformation och fejknyheter ska användarna få mer innehåll från seriösa bolag. Förra året slöt Reportrar utan gränser ett avtal med Microsoft som går ut på att främja ansvarsfulla medier.

Att snabbt nå en global metod för att motverka desinformation är viktigt nu när teknikutvecklingen går i rasande fart. Om medier inte lyckas behålla sin trovärdighet i den tsunami av desinformation som nu är på väg över oss så är det ännu ett hot mot pressfriheten och i förlängningen av demokratin. Det är viktigt att medierna i Sverige undersöker varje möjlighet att stoppa den utvecklingen. Vi på Reportrar utan gränser i Sverige vet att JTI är ett bra sätt att göra det på.

Erik Larsson, ordförande för Reportrar utan gränser Sverige

Fler avsnitt
Profilen

”Socialreportaget finns knappt längre”

Christoffer Hjalmarsson har levt 36 dagar på gatan och suttit 30 dagar i fängelse.
Fler profiler