Gå direkt till textinnehållet

Villkorlig dom och dagsböter för Larsen

Villkorlig dom och 30 dagsböter blev påföljden för Per-Olov Larsen (S), vice kommunalråd i Sölvesborg, för att ha vägrat lämna ut allmänna handlingar till en journalist på Blekinge Läns Tidning.

När det kommunala bostadsbolaget Sölvesborgshem AB skulle rekrytera en ny VD begärde BLT ut vilka som sökt tjänsten. Per-Olov-Larsen (S), styrelseordförande i bostadsbolaget, vägrade. I oktober förra året anmälde reportern Sarah Pallin Per-Olov Larsen till Justitieombudsmannen (JO) eftersom hon inte fått handlingarna eller något beslut med överklagandehänvisning.

JO kritiserade Larsen som därefter såg till att nio av de 47 ansökningshandlingarna lämnades ut. Övriga handlingar vägrade Larsen fortsatt att lämna ut, vilket ledde till en ny JO-anmälan och ny JO-kritik.

Nu har Per-Olov Larsen dömts av Blekinge tingsrätt för tjänstefel.

Annons Annons

”Brottet är allvarligt eftersom Per-Olov Larsen uppsåtligen åsidosatt den grundlagsfästa offentlighetsprincipen. Enbart dagsböter utgör inte en tillräckligt ingripande påföljd. Påföljden ska i stället bestämmas till villkorlig dom i förening med dagsböter”, skriver tingsrätten i sitt domslut.

Det innebär att Larsen under de kommande två åren begår ett nytt brott kan den villkorliga domen upphävas och ersättas med en annan påföljd.

Dagsböterna fastställdes till 30 á 580 kronor, totalt 17 400 kronor.

Fler avsnitt
Fler videos