Gå direkt till textinnehållet

”Utvecklingen i Turkiet saknar motstycke”

Stefan Löfven och hans statschefskollegor måste agera för att rädda journalistiken i Turkiet. Det är budskapet från en ny kampanj från Reportrar utan gränser.

Reportrar utan gränser går i dag ut med en internationell kampanj riktad mot europeiska statschefer och EU-ledare. Organisationen uppmanar dem att ta sitt politiska och moraliska ansvar och använda alla till buds stående medel för att rädda den turkiska fria journalistiken.

Varför gör ni den här kampanjen nu?
– Den utveckling vi har sett i Turkiet sedan det misslyckade kuppförsöket i somras saknar motstycke. Den kampanj och medvetna strategi man använt för att tysta inte bara journalister utan hela det intellektuella Turkiet och hela den offentliga debatten, det är svårt att hitta exempel på att något liknande har hänt i ett land som man har med den typen av relation med som Europa har med Turkiet. Det sätter landet i en särställning. För bara några år sedan trodde man att landet skulle närma sig Europa och värderingar baserade på mänskliga rättigheter och demokrati. Den kraft och urskillningslösa vrede Erdogan har slagit tillbaka med har skapat ett klimat i Turkiet som är oerhört olyckligt, säger organisationens svenska ordförande Jonathan Lundqvist.

Hur recenserar du svenska och europeiska ledares agerande i Turkietfrågan hittills?
– Vi förstår på sätt och vis att det är svårt att agera, med tanke på att Erdogan har skött sina kort väl och gjort Europa beroende av honom. Man har outsourcat flyktingpolitiken till Turkiet; man är utelämnad till Erdogan. Man önskar att politikerna vore lite mer självständiga, och kunde dra en gräns i sanden och sedan faktiskt stå för det. Här har man en möjlighet att påverka. Förutom EU finns Europeiska rådet som har lite jurisdiktion över Turkiet. Man måste använda alla kontaktpunkter just nu för att pressa på landet från alla håll.

Annons Annons

Hur bedömer du den svenska opinionen i frågan?
– För många människor är Turkiet ett land dit man åker på semester. Jag tror de flesta blir medvetna om de övergrepp som sker i Turkiet och blir bestörta. Men det finns en stor kunskapslucka, man har inte hunnit med i Sverige att förstå vilket land Turkiet hunnit bli de senaste sju månaderna.

– Det finns ett bra stöd för hårdare sanktioner. Men parallellt måste EU få koll på sin egen politik, det är väl där skon klämmer.

Ni riktar er direkt till statsministern. Vad bör Stefan Löfven göra?
– Han är Sveriges främste representant i alla politiska frågor. Vi förväntar oss att han driver en linje i alla de fora där han agerar. I EU, FN, Europeiska rådet. Att han tar med sig Turkietfrågan, och är villig att också offra någonting för Turkiet. Det behövs i det här läget.

Fler avsnitt
Fler videos