Gå direkt till textinnehållet

Magnus Alselind slutar: ”På tiden att jag ger plats för utvecklingen”

Magnus Alselind slutar som redaktionschef på Expressen.

Magnus Alselind väljer att sluta efter 17 år på posten och 25 på Expressen, där han också bland annat varit Londonkorrespondent. Det avslöjade han i podden Lägg ut! idag.

I stället ska Alselind starta eget bolag för att bland annat fortsätta som skribent i Expressen. Alselind slutar om en dryg vecka och jobbar in i kaklet.

– Jag ska jobba med kröningen av kung Charles i helgen, sedan är det partiledardebatt på söndag och jag ska leda nyhetsarbetet en sista vecka – sedan ska jag sluta rycka till för varje push från Aftonbladet i mobilen. Jag har snappat upp ett och annat av att publicera för fem miljoner svenskar i veckan, som jag tänkte förverkliga utanför Expressen i höst.

Annons Annons

– Min pappa hade en bensinmack när jag var liten och tog alltid hem båda kvällstidningarna, det var min dröm att skriva i dem. Jag är mycket glad över att fortsätta medverka som skribent i Expressen.

Varför lämnar du just nu?
– Jag gick igång dagen före julafton 2006 och har sedan dess sett fram emot nästa tidning, nästa story, nästa push. Det har varit en ynnest att jobba tillsammans med så många engagerade medarbetare och för Expressens läsare och tittare. Det är svinduktiga nyhetsmänniskor som jobbar kvar och en ledning som jag har stort förtroende för, så jag ser fram emot att följa utvecklingen, som det är på tiden att jag ger plats för.

Han lyfter fram Viveka Hansson (idag programdirektör på TV4), Karin Olsson och den administrativa redaktionschefen Lina Modin som viktiga kollegor genom åren.

– Utan dem hade jag nog inte varit kvar som redaktionschef så länge, jag har haft jättestor hjälp av dem.

För ett år sedan stuvade Expressen om i chefsrollerna. Biträdande chefredaktören Karin Olsson blev ansvarig för det fördjupande och långsiktiga berättandet och chef för alla avdelningschefer, medan Magnus Alselind fick ansvar för breaking news och det dagliga nyhetsarbetet.

Har den förändringen påverkat ditt beslut att lämna?
– Nej. Karin Olsson är utomordentligt lämplig att leda det arbetet. Jag har en väldigt god relation till Karin Olsson, det kanske märks i vår podd.

– Man kanske mer ska ställa sig frågan varför ansvaret inte var uppdelat på det sättet tidigare. Det har sett olika ut genom åren.

Vem som tar över efter Magnus Alselind är inte klart.

Fler avsnitt
Fler videos