Gå direkt till textinnehållet

Thomas Mattsson. ”Jag recenserar inte medarbetares åsikter”

Expressens politiske reporter Niklas Svensson har fått kritik för en tweet om flyktingbarn. I ett mejl skriver Expressens chefredaktör Thomas Mattsson att han inte recenserar hur medarbetare uttrycker sig i sociala medier.

 Det var i helgen som Expressens politiska reporter Niklas Svensson twittrade att ”Den asylsökande som ljuger om sin ålder borde naturligtvis omedelbart tvingas lämna landet. Anser många. Och jag.”

Reaktionerna blev kraftiga, bland annat från Aftonbladets sportjournalist Robert Laul som på SVT Opinion ifrågasatte Niklas Svenssons agerande och krävde därefter att Niklas Svensson skulle lämna tillbaka sin presslegitimation.

Tweeten är nu raderat och Niklas Svensson har bett om ursäkt.

Annons Annons

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson skriver i ett mejl till Journalisten att han som ansvarig utgivare ”inte recenserar medarbetares eventuella egna åsikter eller de som uttrycks i opinionsjournalistik eller hens privata användning av sociala medier eller andra internettjänster offentligt”.

”Det finns för sådana eventualiteter istället interna strukturer för arbetsledare för att, om det är nödvändigt, ge beröm eller kritik eller föra resonemang med hen om det finns anledning eller orsak till att tro att något kan påverka medarbetarens yrkesutövning på Expressen på ett positivt eller negativt sätt. Jag tycker att det är en viktig princip att jag som chefredaktör kommunicerar om tidningens verksamhet, men vad som uppfattas eller tolkas om medarbetares egna ageranden processas om nödvändigt av arbetsledare enligt våra interna rutiner,” skriver Thomas Mattsson.

 

Fler avsnitt
Fler videos