Gå direkt till textinnehållet

SVT granskar omstridd kirurg

SVTs Dokument Inifrån sänder tre program om Karolinska Institutets hårt kritiserade forskare Paolo Macchiarini. ”Vi kommer att svara på frågan om forskningsfusk”, säger producenten Bosse Lindquist.

Kirurgen och forskaren Paolo Macchiarini blev världskänd när han 2011 genomförde världens första transplantation med en luftstrupe av plast, besådd med patientens egna stamceller. Flera av de patienter som transplanterats enligt metoden har dock avlidit, och Macchiarini har anklagats för forskningsfusk, som han dock friats från.

En åklagare utreder nu om operationerna på Karolinska universitetssjukhuset i stället utgör grovt vållande till annans död.

Macchiarini har inte velat svara på frågor om anklagelserna, vilket bland annat Svenska Dagbladet fått erfara. Men SVT-journalisten och erfarne dokumentärmakaren Bosse Lindquist har tillsammans med klipparen Emil Engerdahl fått följa honom under ett års tid. På onsdag sänds det första avsnittet av tre i Dokument Inifråns serie.

Annons Annons

Varför fick du tillgång till Paolo Macchiarini, när andra inte fått det?

– Jag vet inte, jag tror att han förväntar sig en ärlig chans, en mer komplex och mindre svartvit bevakning, säger Bosse Lindquist.

Är det en granskning ni gjort?

– Det är undersökande journalistik i dokumentär form. Vi använder den dokumentära filmstilen, baserad på undersökande material som vi tagit fram det sista året på olika håll i Europa, USA och Ryssland.

På vilka premisser har ni fått följa honom? Har ni varit helt fria?

– Inget är helt fritt, men vi har fått vara med. Vi har fått gå vart vi velat, prata med vem vi velat, frågat vad vi velat. KI har varit exemplariskt öppna.

Har du fått svar på alla frågor du ville ha svar på?

– Absolut inte. Det här är en första rapport. Det är otroligt intressant ämne och forskningsfält. Vi kommer att fortsätta, men exakt i vilken riktning är för tidigt att säga.

– Frågan om forskningsfusk kommer det att komma svar på i dokumentären.

Räknar ni med kontrovers vid publiceringen?

– Det borde kunna bli det, med tanke på att det handlar om så allvarliga frågor: forskningsfusk men också om patientsäkerhet.

– Men oavsett om det finns skurkar eller ej i historien, så finns det också några verkliga hjältar inom sjukvården. Och de kommer vi att berätta om.

Du har varit inne på frågor om spjutspetsforskning och forskningsetik tidigare. Är det ett ämne som intresserar dig särskilt?

– Ja. Forskning och vetenskap är väldigt viktigt. Den måste fungera, man måste kunna lita på den.

Fler avsnitt
Fler videos