Gå direkt till textinnehållet

Svensk journalist stämmer EU-domstol

Den svenske journalisten Milaim Zeka stämmer EUs rättsinstans i Kosovo, Eulex, efter att han ogrundat åtalats för att ha röjt identiteten på ett skyddat vittne.

Journalisten träffar Milaim Zeka över en kaffe på ett hotell i Stockholm, som han besöker dels av privata skäl, dels å arbetets vägnar. Han är fortfarande tagen av den långa rättsprocessen. 25 rättegångsdagar utspridda över fyra månader. Från tio på morgonen till tio på kvällen.

– Polisen hämtade mig i hemmet på morgnarna. Det var förödmjukande, säger han.

Milaim Zeka flydde från Jugoslavien till Sverige 1982 och har varit anställd på Sveriges Radio. Han har utfört arbete för andra svenska redaktioner även efter att han återvänt till Kosovo efter krigsslutet 1999.

Annons Annons

2014 åtalades han av EUs rättsinstans i Kosovo, Eulex, för att ha röjt identiteten på ett skyddat vittne. Journalisten berättade om åtalet och rättegången i oktober. Bakgrunden är att Milaim Zeka 2013 avslöjade allvarlig korruption inom Eulex, centrerat kring en italiensk åklagare och en italiensk domare. Dagen efter att hans dokumentär sänts i TV beslutade Eulex åklagarkammare om en husrannsakan i Zekas bostad och redaktion. 80 poliser deltog i räden.

– De tog datorer, kameror, dokument och mobiltelefoner som innehöll redaktionellt material och kontaktuppgifter.

Åklagaren påstod att Milaim Zeka under sin efterforskning kring skandalen ska ha röjt identiteten på ett vittne i en mordrättegång. Men vittnet figurerade inte i dokumentären och Milaim Zeka har aldrig röjt namnet eller lämnat uppgifter som gjort att vittnet kunnat identifieras i andra sammanhang.

– Det var löjligt. Vittnets identitet röjdes aldrig för någon, säger Milaim Zeka.

Eulex är EUs polis-, tull- och rättsinsatsmission i Kosovo med 1 500 anställda. Eulex stöds av alla 28 EU-stater, däribland Sverige. Myndigheten har flera gånger anklagats för korruption och sedan 2013 pågår en brottsutredning om korruption mot ett antal anställda vid Eulex.

I oktober inleddes rättegången och nu har domen kommit. Milaim Zeka frias på alla åtalspunkterna.

– Det känns förstås bra, men det borde aldrig ha blivit ett åtal. Det fanns inget brott. Jag är väldigt tacksam över att medier uppmärksammat fallet. Det kan ha blivit min räddning, säger Milaim Zeka.

Nu kommer Milaim Zeka att stämma Eulex inför Europadomstolen för brott mot mänskliga rättigheter.

– Husrannsakan och åtalet var rena hämndaktioner från Eulex för att jag hade avslöjat korruptionen inom Eulex.

Fler avsnitt
Fler videos