Gå direkt till textinnehållet

Riskerar fängelse för intervju

Den svenske journalisten Milaim Zeka riskerar fem års fängelse för att ha röjt identiteten på ett skyddat vittne. Det är EUs rättsinstans i Kosovo som väckt åtalet. ”De vill tysta journalister”, säger Milaim Zeka.

Tisdagen den 20 oktober avslutades den sex dagar långa rättegången i Mitrovica i norra Kosovo, där en EU-inrättad domstol, Eulex, ska avgöra om den svenske medborgaren och journalisten Milaim Zeka ska dömas för att ha gjort en intervju med ett mordvittne 2013. Maxstraffet är fem års fängelse.

– Min enda räddning är att mitt fall uppmärksammas av journalister, säger Milaim Zeka till Journalisten under en paus i rättegångsförhandlingen.

Milaim Zeka flydde från Jugoslavien 1982 efter att ha suttit fängslad för att ha organiserat en studentdemonstration mot den dåvarande kommunistregimen. Efter avstickare till Wien och Paris valde han till slut att bosätta sig i Stockholm, där han började arbeta som författare och som journalist på flera redaktioner, bland annat på Sveriges Radio där han fick fast anställning.

När Kosovokriget var över sade han upp sig från SR och återvände till Priština, bland annat för att söka efter sin mor som blivit bortförd av serbiska styrkor i april 1999. Han hittade henne aldrig, men valde att stanna i Kosovo och arbeta som grävande frilansjournalist.

Under åren har han granskat såväl lokala makthavare som FNs civila administration i Kosovo, Unmik (United Nations Mission in Kosovo). Unmik ansvarade fram till självständigheten 2008 för bland annat Kosovos polismyndighet och rättsväsende.

– Korruptionen var omfattande i Unmik. Oskyldiga människor dömdes för mord som de aldrig hade begått, medan de skyldiga gick fria, hävdar Milaim Zeka.

En av de märkligaste domarna rör svensken Jeton Kiqina från Borås. På hösten 2004 åkte Kiqina till Kosovo för att vittna i en mordrättegång, men när han kom till domstolen i Priština greps han i rättssalen. Han dömdes 2007 mot sitt nekande till 16 år för delaktighet i morden på fem personer i samma familj. Han sitter fortfarande i fängelse i Kosovo.

Sex år senare, 2013, började Milaim Zeka granska mordrättegången och flera andra rättegångar och rapporterade att vittnen hade mutats. Han menade att den italienske tidigare Unmik-anställde domaren i målet, Marizio Salustro, varit inblandad i bestickningen.

Vid det här laget hade de flesta av Unmiks uppgifter tagits över av republiken Kosovo. Men en del av rättsväsendets uppgifter hade överförts till Eulex, som är EUs polis-, tull- och rättsinsatsmission i Kosovo. Eulex har befogenhet att ta över uppgifter från det lokala rättsväsendet och utgör ett eget åklagar- och domstolsväsende. Många jurister som arbetat för Unmik gick över till Eulex i samband med Kosovos självständighet 2008. Bland dem fanns den tidigare domaren Marizio Salustro, som tillträdde som Eulex chefsåklagare 2009.

Den 3 november 2013 sändes Milaim Zekas dokumentär om domaren Marizio Salustros inblandning i vad som i programmet beskrevs som en muthärva. Dagen efter beslutade Eulex åklagarkammare om en husrannsakan i Zekas bostad och kontor.

– Det var en ren hämndaktion. 80 poliser deltog, de tog datorer, dokument, mobiltelefoner och kameror, berättar Milaim Zeka.

I april 2014 väckte Eulex åklagare Diana Wilson åtal mot Milaim Zeka. Åtalspunkterna rör en påstådd intervju som Milaim Zeka gjort med ett mordvittne, ”Vittne A”. I bevisningen ingår data från Milaim Zekas telefon och dator, inklusive samtalslistor och kontakter.

”Vittne A” figurerade aldrig i Zekas dokumentär, men Milaim Zeka hade träffat honom på kaféet Dibra i Skanderaj i oktober 2013 för att prata om mordrättegången. Åklagaren anser att Milaim Zeka vid detta tillfälle gjort sig skyldig till dels att ha röjt vittnets skyddade identitet för andra kafébesökare, dels att ha försökt påverka hans vittnesmål.

– Det är osant. Jag är helt oskyldig och jag straffas för att jag försöker göra mitt jobb som journalist. Ingen annan på kaféet visste vem Vittne A var eller vad vi pratade om, och jag har inte röjt hans identitet på något sätt. Jag ville veta sanningen om vad han bevittnat, säger Milaim Zeka.

– Det här är en politisk rättegång. Man vill skrämma journalister till tystnad, säger Milaim Zeka.

Dom faller i december.

Journalisten har utan framgång sökt Marizio Salustro, som slutade på Eulex när hans kontrakt löpte ut förra året.

 

FAKTA:

Eulex är EUs polis-, tull- och rättsinsatsmission i Kosovo med 1 500 anställda och en årlig budget på 111 miljoner euro. Eulex är uppdelad i två divisioner: en som utreder, åtalar och dömer i känsliga mål, och en som övervakar och stöder det lokala rättsväsendet. Eulex stöds av alla 28 EU-stater samt fem andra länder: Kanada, Norge, Schweiz, Turkiet och USA.

Eulex har flera gånger anklagats för korruption i lokala medier. Sedan 2013 pågår en brottsutredning om korruption mot ett okänt antal Eulex-anställda. 2014 slog en av Eulex medarbetare, den brittiska åklagaren Maria Bamieh, larm om omfattande korruption inom organisationen. En oberoende EU-beställd rapport från mars 2015 visar på allvarliga brister i Eulex hantering av korruptionsanklagelser inom organisationen.

Fler avsnitt
Fler videos