Gå direkt till textinnehållet

”Svårt att bo på tre orter samtidigt”

Det är svårt att bo på tre orter samtidigt. Det menar Oskar Sandström som för lokaltidningen Commersen bevakar tre kommuner i Blekinge.

Den undersökning som Institutet för mediestudier presenterat visar att journalistkåren är koncentrerad till Stockholm. Framför allt verkar de gilla att bo på Södermalm.

Ute i landet är det glesare med journalister och i elva kommuner bor ingen alls, enligt institutets granskning.

Men det innebär inte att dessa kommuner hamnar i medieskugga. En av de kommuner där det inte bor någon journalist är Olofström. Men kommunen bevakas av lokala medier i Blekinge. Olofström ingår i lokalreportern Oskar Sandströms bevakningsområde. Men han har ytterligare två kommuner att bevaka: Karlshamn och Sölvesborg.

Annons Annons

Han utgår från kontoret i Karlshamn eftersom lokaltidningen inte har kontor i Olofström och Sölvesborg.

– Jag har av bekvämlighetsskäl valt att bo i Karlshamn. Det är möjligt att jag fått fler tips om jag bott på de andra orterna. Men det går inte att bo på tre orter samtidigt, säger Oskar Sandström.

Enligt undersökningen är journalister underrepresenterade i kommuner där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är starka.

I fallet med Olofström stämmer det. I senaste valet fick Socialdemokraterna ett starkt stöd, runt 50 procent. Men även i Karlshamn röstade många på S och där bor det enligt Institutet för mediestudier 18 journalister.

I Sölvesborg röstade runt var fjärde på SD och där bor det 12 journalister.

– Sambandet är inte helt klockrent, att journalister undviker att bo där Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna är starka, säger Oskar Sandström.

De flesta journalister i Blekinge bor i Karlskrona, 108 personer, mycket beroende på att det är där som medierna har sina centralredaktioner: BLT, Sydöstran, SVT och SR.

– Det är en krass ekonomiskt verklighet. Lokalredaktioner läggs ner och journalister flyttar dit jobben finns. Geografisk positionering är bara en av flera perspektiv. Man kan också fråga sig hur många journalister som har arbetarbakgrund eller om välutbildade från medelklassen är överrepresenterade.

I Karlskrona bor det 1,7 journalister per tusen invånare. Riksgenomsnittet är 1,4 journalister. Sölvesborg (0,7), Karlshamn (0,6) och Ronneby (0,6).

På Södermalm i Stockholm bor det 10,4 journalister per tusen invånare.

Fler avsnitt
Fler videos