Gå direkt till textinnehållet

SR och Expressens olika uppgifter om Horners död

I dag publicerar Expressen uppgifter att SR-journalisten Nils Horner mördats av misstag. En ”ljuddämpargrupp” på uppdrag av talibanrörelsen ska ha skjutit fel person. I går publicerade dock SR uppgifter från afghanska polisen som menar att mordet var välplanerat.

För ett år sedan dödades Nils Horner med ett skott i bakhuvudet på öppen gata i Kabul. Fortfarande har ingen gripits för mordet. Dock har den radikala gruppen Mahad Fedai gått ut och tagit på sig attentatet. Nu publicerar Expressen uppgifter från en talibankälla i landet att Nils Horner mördats av en så kalla ”ljuddämpargrupp”. På uppdrag av Mahaz Fedai ska gruppen sprida skräck i Kabul och åka runt och leta utländska personer att mörda.

”Gruppen som leds av en man från Logar, fick fel information och trodde han (Horner red anm.) var en högt uppsatt britt inom en antinarkotikaenhet i provinsen Helmand”, säger källan.  

Samtidigt publicerar SR en intervju med chefen för afghanska motsvarigheten till Rikskriminalen som säger att allt tyder på att Horner övervakades från första dagen.

Annons Annons

”Vår bedömning är att det var ett på förhand planerat mord, även om det är för tidigt att dra några förhastade slutsatser”, säger Sayed Ghafur Daidza till SR.

Orsaken ska ha varit att Horner undersökte ett terroattentat mot en resraurang i Kabul då mer än 20 personer dog. 

Cilla Benkö, Sveriges Radios VD, är på plats i Kabul. Hon är kluven till uppgifterna.

”Jag tycker det är svårt. Det fluktuerar olika teorier, det här är första gången vi hör så tydligt beskrivet att det inte skulle vara en slump utan att det skulle vara mer överlagt. Samtidigt vet jag också, genom att ha pratat med andra här, att det finns de som fortfarande är skeptiska till den här teorin”, säger hon till SR.

Fler avsnitt
Fler videos