Gå direkt till textinnehållet

Reportrar utan gränser nyanställer

Den svenska sektionen av Reportrar utan gränser fick i våras en miljondonation av Björn Ulveaus. Den ska nu användas för att anställa en kommunkatör.  

– Vi har under en lång tid försökt frigöra oss från statligt stöd. Det är inte bra för oss eller för UD, därför måste vi satsa på insamling. Vi genomför en struktruomvandling och investerar våra pengar för att skapa en insamlingsstruktur, säger Jonathan Lundqvist, ordförande i Reportrar utan gränser..

– Vi måste kunna kritisera staten helt fritt om vi tycker att den gör fel, då ska de inte samtidigt betala våra räkningar.

Den tidigare kanslitjänsten kommer också att förändras och bli mer fokuserad på de projekt som organisationen driver, medan den nya tjänsten ska fokusera på att kommunicera föreningens syfte och samla in pengar.

Annons Annons

– Vårt bästa argument för att få folk att stödja oss är att berätta vad vi gör. Tanken är att den nya tjänsten ska finansiera sig själv efter det här året, säger Jonathan Lundqvist.

– Det här är ett av världens viktigaste jobb. Hoten mot press- och yttrandefrihet runt om i världen är svårare än på mycket länge. Journalister och bloggare över hela världen tystas, trakasseras eller dödas på grund av sitt arbete. Yttrandefrihet är inget vi någonsin kan ta förgiven utan den måste alltid försvaras, säger Jonathan Lundqvist.

Reportrar utan gränser har funnits i Sverige sedan 1994. Nio år tidigare, 1985, skapades den franska moderorganisationen, Reporters sans frontières. I dag har organisationen kontor i tio länder runtom i världen. Utöver de fasta kontoren har Reportrar utan gränser korrespondenter i över 150 länder.
 

Fler avsnitt
Fler videos