Gå direkt till textinnehållet

Regimen förfalskade journalistens brev

Den fängslade journalisten Khadija Ismayilova skrev ett varnande brev i The New York Times inför Europeiska spelen i Azerbajdzjan. Nu har regimtrogna azeriska medier publicerat en förfalskning av brevet, med ett tragikomiskt innehåll.

I brevet i The New York Times för en vecka sedan tog Khadija Ismayilova upp korruptionen och förföljelserna av bland annat journalister i Azerbajdzjan med anledning av att Europeiska spelen ska hållas i landet. Khadija Ismayilova sitter fängslad i Azerbajdzjan sedan förra året och brevet smugglades ut till The New York Times via PEN.

Nu har flera azeriska medier publicerat en förfalskning av brevet under Ismayilovas namn, bland andra den regimtrogna publikationen Sia. Och resultatet är närmast tragikomiskt. I princip har man bytt ut ord som ”sanning” mot ”lögn”, hennes ”kamp för att avslöja korruption” har bytts ut mot ”fullföljande av instruktioner från USA för att förtala Azerbajdzjan”, och i det förfalskade brevet påstår de azeriska medierna att hon beskriver sig själv som en bedragerska, skattesmitare och förrädare.

Den engelska versionen av det förfalskade brevet har också vissa språkliga egenheter. Bland annat står det så här i det förfalskade brevet:

Annons Annons

”Keep fighting for strengthening the fifth colon, for those who are traitors. Keep fighting for injustice, and for bad.” (Övers. ”Fortsätt kämpa för att stärka den femte tjocktarmen, för dem som är förrädare. Fortsätt kämpa för orättvisa, och för dåligt.”)

Fler avsnitt
Fler videos