Gå direkt till textinnehållet

Regimen hittade på skäl för att lägga ned belarusisk tidning

Belarus äldsta oberoende tidning Belarusy i Rynok stoppas av regimen för att tidningen har utländska ägare, vilket den inte har.

Den oberoende affärstidningen Belarusy i Rynok (Belarusierna och Marknaden) läggs ned efter 32 år. Tidningens chefredaktör Andrej Alexandrovitj uppger i ett uttalande att det belarusiska informationsdepartementet beslutat att Belarusy i Rynok ska avregistreras från den statliga utgivningskatalogen. Tidningen lägger därför ned pappersutgåvan, men kommer att fortsätta att rapportera via sociala medier. Tidningens sajt är sedan i somras blockerad i Belarus.

Informationsdepartementet motiverar beslutet med att tidningen har utländska ägare som kontrollerar mer än 20 procent av aktierna. Det stämmer dock inte, enligt tidningens huvudägare Dmitrij Novikau, som säger till Committee to Protect Journalists att tidningens tidigare utländska ägare sålde sina andelar när lagen om utländskt ägande infördes i Belarus 2021, men att myndigheterna vägrat att acceptera ändringarna i bolagets aktiebok.

I maj genomförde belarusisk polis en husrannsakan på Belarusy i Rynoks redaktion och grep den dåvarande chefredaktören Kanstantsin Zalatyk, som sedan dess sitter häktad misstänkt för ”uppvigling till hat och splittring”. Han riskerar upp till tio års fängelse om han döms.

Fler videos
Fler avsnitt