Gå direkt till textinnehållet

”Redigerarna pressades ut”

Journalistklubben på Norrbottens Media kritiserar arbetsgivaren efter att fyra redigerare slutar på Norrbottens-Kuriren. En person som ansågs sakna kvalifikationer för att jobba som journalist har jobbat i nära 40 år som journalist på Kuriren.

Journalisten har tidigare berättat om sparbetinget om tio redigeringstjänster på Norrbottens Media, som beror på att NTM-koncernen där Norrbottens Media ingår centraliserar redigeringen av koncernens alla tidningar till Norrköping.

Förra veckan blev det klart att det resulterat i fyra uppsägningar på Norrbottens Media. På NSD har fyra av fem omplacerats till andra vakanta journalistiska tjänster, och en har valt en pensionslösning.

På Norrbottens-Kuriren har det inte gått till på samma sätt. Trots att det har funnits flera vakanser, bland annat som lokalredaktörer, på sporten och på TV-redaktionen 24 Norrbotten, har de fyra redigerarna på Kuriren inte omplacerats. Alla fyra redigerarna har gått med på att ta ett litet avgångsvederlag, men journalistklubben är kritisk till hanteringen.

Annons Annons

– Arbetsgivaren anser att de saknar kvalifikationer för de tjänster som finns. Man har kringgått turordningsreglerna och har pekat med hela handen och sagt att ”de här personerna är inte önskvärda”. Det är inte schysst men det är förstås ett effektivt sätt om man vill pressa människor att sluta, säger Linda Kask, en av fem förhandlare för journalistklubben på Norrbottens Media.

– Vi förstår inte varför man har valt den här lösningen på Kuriren och en annan på NSD, det är samma företag, säger Anna Fantenberg, som också suttit med i förhandlingarna för journalistklubben.

Den som jobbat längst av de fyra redigerarna som ansågs sakna kvalifikationer för att arbeta som journalist på Kuriren började på tidningen 1974. Han har fyllt 61 år. De tre andra är mellan 45 år och 56 år och har många års yrkeserfarenhet som journalister.

Journalisten har sökt Norrbottens Medias VD Erik Ranängen för en kommentar, och han har lovat att återkomma. Till SVT Nordnytt säger han att företaget inte brutit mot LAS och att de fyra personerna inte kan klara av andra jobb inom koncernen.

Fler avsnitt
Fler videos