Gå direkt till textinnehållet

Nu ska det bli lättare att ta fram statistik

De tre grävande journalisterna Jens Finnäs (bilden), Leo Wallentin och Robin Linderborg ska ta fram ett mjukvaruprogram som ska underlätta för journalister att ta fram statistik från myndigheters sajter.

Med stöd från Internetfonden ska de tre datajournalisterna Jens Finnäs, Leo Wallentin och Robin Linderborg bringa ordning i svenska myndigheters statistik. Under det närmaste halvåret ska de skapa en standard för webbskrapning av myndighetsstatistik. 

Många svenska myndigheter publicerar statistik på sina hemsidor, men har helt olika modeller för hur statistiken presenteras. Det gör det svårt att jämföra underlagen.

Målet för det nya projektet är att ta fram ett verktyg i form av ett mjukvarupaket som hjälper användare att skriva webbskrapningsverktyg.

Annons Annons

”Idén föddes efter att ha skrivit ett betydande antal webbskrapningsverktyg för att hämta data från svenska myndighetssajter. Varje gång vi tog fram ett verktyg hade vi en känsla av att någon säkert redan har gjort samma sak tidigare. Kort sagt tror vi att det finns ett gäng dataanvändare runtom i landet som på sin egen kammare sitter och uppfinner hjul helt i onödan. I väntan på att öppen data-revolutionen ska ta fart på riktigt hoppas vi att det här ska vara en spark i rätt riktning”, säger Jens Finnäs i en kommentar.

Fler avsnitt
Fler videos