Gå direkt till textinnehållet

Ministern vill ha samtal om nätneutralitet

I går gick 27 av Sveriges tyngsta chefredaktörer ut och kritiserade Telia för att sätta nätneutraliteten ut spel. Nu kallar näringsminister Mikael Damberg mediecheferna till ett möte i frågan.

Journalisten berättade igår om de 27 mediecheferna, chefredaktörerna och publicisterna som kritiserade Telias kampanj. Bakgrunden är att Telias nya abonnemang erbjuder fri surf på sociala medier som Facebook, Messenger, Twitter, Instagram, Whatsapp och Kik, vilket chefredaktörerna menar sätter nätneutraliteten ur spel. 

”Tänk vilket försprång BMW skulle ha om biltillverkaren kunde göra en deal med Trafikverket som innebar att bara BMW-bilar fick köra i bussfilen eller slippa trängselavgifter och trafikskatt”, skrev namn som Hanna Stjärne, SVT, Thomas Mattsson, Expressen och Cilla Benkö, SR, bland annat i en debattartikel.

Näringsminister Mikael Damberg menar att det är upp till Post- och telestyrelsen att avgöra saken eftersom de är de som ska tillämpa lagen. Men trots det poängterar han i en intervju med SVTs Kulturnyheterna att diskussionen är angelägen.

Annons Annons

”Det är en viktigt fråga och jag tillsammans med kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke (MP) kommer att bjuda in publicisterna bakom artikeln till ett möte. Både för att lyssna och få deras bild av hur de ser på frågan men också för att lyssna på hur verkligheten ser ut för publicisterna i Sverige”, säger han till sajten.

På Telia anser man inte att erbjudandet strider mot den nya lagstiftningen. 

Fler avsnitt
Fler videos