Gå direkt till textinnehållet

”Kulturministerns första uppgift är att reformera presstödet”

Många var förvånade och reagerade på Alice Bah Kuhnke som ny kultur- och demokratiminister. Åsa Lindeborg i Aftonbladet var tveksam. Jonas Nordling, ordförande i Journalistförbundet menar att "Kulturministerns första uppgift är att reformera presstödet".

SVT kultur konstaterar Aftonbaldets chefredaktör Jan Helin att den nya kulturministern "står inför stora utmaningar vad gäller mediepolitik. Något hon måste ta itu med på stört".

På samma sajt säger Kerstin Brunnberg " Mediepolitik – och inte minst demokratifrågor är otroligt viktigt! Därför måste man våga ta förhandlingarna om moms på digitala tjänster och jobba för en väsentlig utbyggnad av bredband."

Sveriges radios vd, Cilla Benkö, är också positiv till att kultur och demokrati kopplas samman."Vi har hela tiden hävdat att public service är en hörnsten i en välfungerande demokrati. Därför är det logiskt att public service kopplas närmare demokratin och till ett demokrativärde." säger hon.

Annons Annons

"Om det inte finns oberoende journalistik, så kommer demokratin bli urholkad. Jag tror att Alice Bah Kuhnke är engagerad i de här frågorna. Hon har mycket att ta tag i nu", säger Helena Giertta på svt kultur. 

Journalistförbundet anser att det finns ett par akuta frågor, utöver en reformering av presstödet, som kulturministern måste ta tag i omedelbart.

”Reklamskatten har riksdagen redan beslutat att ta bort och nu måste den nya regeringen genomföra det beslutet. Regeringen måste också visa ett större mod i frågan om digital moms och lösa den framtida finansieringen av public service,” säger Jonas Nordling.

Åsa Lindeborg skriver i Aftonbladet: "Valet överraskar eftersom Alice Bah Kuhnke aldrig har profilerat sig i kulturpolitiska frågor. Hon sitter visserligen i Dramatens styrelse, och det gör verkligen inte vem som helst, men hon har aldrig varit politiker."

I Expressen skriver Lotta Gröning: "Alice Bah Kuhnke är ett kul och oväntat namn, men det återstår att se vad hon kan om kultur."

 

Fler avsnitt
Fler videos