Gå direkt till textinnehållet

Friskola stängs efter granskning

P4 Jönköpings granskning av friskolan Kitas ledde till att Skolinspektionen gjorde en akut inspektion av skolan. Några veckor senare lades gymnasieskolan ner.

Ett av de dilemman reportrarna Pernilla Arvidsson och Rebecka Montenius stod inför då de granskade friskolan Kitas var hur de skulle hantera de intervjuer de hade med de elever som var missnöjda.

De förklarade för eleverna att det de sade skulle få stort genomslag. Pernilla Arvidsson och Rebecka Montenius tog även kontakt med föräldrarna.

Granskningen byggde mycket på eleverna eftersom ägarna till friskolan vägrade att ställa upp på intervjuer och gamla lärare inte ville bli inblandade i konflikter med sin gamla skola. Det visade sig att skolan saknade lärare i flera ämnen.

Annons Annons

Vad Pernilla Arvidsson och Rebecka Montenius inte hade räknat med var att det fanns elever som blev upprörda över att några smutskastat skolan.

– De anklagade de elever som ställt upp. Men de stod på sig, de backade inte, säger Rebecka Montenius.

Under arbetet med grävet råkade Skolinspektionen vara på besök i Jönköping. När Pernilla Arvidsson och Rebecka Montenius intervjuade tjänstemännen och berättade om situationen på friskolan beslutade Skolinspektionen att göra en akut inspektion av Kitas.

Detta ledde till att Pernilla Arvidsson och Rebecka Montenius var tvungna att jobba hårt för att klippa ihop inslaget som för en lokalkanal var ovanligt långt: en halvtimmes granskning och en halvtimme med intervjuer med ansvariga. Resten av redaktionen blev lidande.

– Det är viktigt att informera redaktionen vad man håller på med, för många fick jobba hårt då vi var borta. Det är viktigt att bjuda in så att det inte blir en känsla av vi mot dom, säger Pernilla Arvidsson.

Fler avsnitt
Fler videos