Gå direkt till textinnehållet

Fortsatt kritik mot Good News Magazine

Obetalda fakturor och en onåbar utgivare. Frilanskritiken mot tidskriften Good News Magazine (GNM) bara växer. "Jag har under alla mina år på förbundet aldrig varit med om något liknande", säger Journalistförbundets jurist Olle Wilöf.

Journalisten.se skrev i juni om att flera frilansjournalister haft svårt att få betalt för utförda uppdrag åt GNM. Frilansen Hanna Sistek beskrev månader av kontaktförsök med utgivaren Daniel Mendoza: ”Jag har aldrig blivit så nonchalant bemött”.

Klagomålen har fortsatt komma in till Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet.

– Jag har inte varit med om att en och samma tidning under ett par månader lyckats reta upp en så stor grupp frilansar, säger han.

Annons Annons

Mattias Lundblad, frilans baserad i USA, har samarbetat med GNM sedan 2012 och accepterade länge att betalningar ofta dröjde. Men efter att han i en Facebooktråd om GNM i somras påpekat att även han haft problem med att få betalt avslutade GNM samarbetet. Ett levererat jobb är ännu obetalat.

– Efter påstötning fick jag svaret att texten var tio procent för lång och att det kändes som att bilderna inte var tagna av mig. Att jag överlevererade något stämmer, men det har tidigare funnits viss marginal att spela med och jag erbjöd mig att stryka. Att bilderna inte skulle vara tagna av mig är så befängt att jag inte vet var jag ska börja, eftersom fotograf är mitt huvudsakliga jobb.

I det läget gick han till inkasso, men kravet bestreds med hänvisning till att den för långa texten var att betrakta som avtalsbrott, och till att han vägrat förse GNM med bevis för att bilderna var tagna av honom. I dag överväger Mattias Lundblad en rättslig process, men de ekonomiska riskerna gör att han tvekar.

– Jag har blivit mer cynisk av det som hänt. Jag har känt sympati för GNMs koncept, att man vill sprida goda nyheter och vara konstruktiv. Det har väl gjort att jag fortsatt jobba trots krånglet. Nu kommer jag att bli mer professionellt försiktig, säger Mattias Lundblad.

Martin Gustafsson, i dag lärare i journalistik, hade samarbetat med GNM i något år när han reste till Pakistan för tidningen och låg ute med omkostnaderna själv, samtidigt som han hade det knapert ekonomiskt. När arvodet aldrig kom erbjöd han tidningen en avbetalningsplan.

– Men det var locket på, ingen respons. Först då jag kopplade in inkasso fick jag till en avbetalningsplan. Inga förseningsavgifter betalades. Jag har aldrig blivit så illa behandlad av en redaktör.

Daniel Mendoza vill inte bli intervjuad för att bemöta kritiken. I en mejlkommentar betonar han att GNM aldrig haft några betalningsanmärkningar eller kronofogdeskulder. ”Vi har samarbetat med över 100 frilansare världen över. Ja, det har hänt att vi har varit sena med fakturor. Det har också hänt att vi i efterhand bett frilansare lägga på mer på fakturan då materialet vi fått slagit våra förväntningar. […] Det har hänt att vi inte fått leverans i tid. […] Det har hänt att material vi betalat för åkt ned i papperskorgen”, skriver han, och välkomnar juridiska prövningar av enskilda tvister.

Fler avsnitt
Fler videos