Gå direkt till textinnehållet

Magasin får kritik för obetalda frilansfakturor

Flera frilansjournalister vittnar om stora svårigheter att få betalt av magasinet Good News Magazine (GNM). – Jag har under tio års tid aldrig blivit så nonchalant bemött. Jag har varit med om att man inte betalat i tid, men aldrig blivit så totalt ignorerad i mina kontaktförsök, säger frilansen Hanna Sistek.

Olle Wilöf, jurist på Journalistförbundet, har den senaste tiden kontaktats av ett antal frilansar som inte fått betalt för sitt arbete åt GNM.

En av dem är Hanna Sistek. Hon sålde i vintras in sitt andra jobb till GNM, det första gjorde hon för flera år sedan, och då utan fakturaproblem. Men den här gången beskriver hon månader av försök att få kontakt med utgivaren Daniel Mendoza, efter att hon lämnat det överenskomna materialet i mars. Trots flera påminnelser om den obetalda fakturan var det inte förrän hon kontaktat Journalistförbundet som hon fick kontakt med Mendoza, i mitten av juni.

Men några pengar hade inte kommit in på kontot.

– Till slut kände jag att jag måste varna andra frilansar för det här. Jag vet att jag inte är ensam om att ha haft problem med tidningen, säger Hanna Sistek.

Tråden hon startade i en frilansgrupp på Facebook har i skrivande stund 99 kommentarer. Flera reportrar och fotografer skriver att de också väntar på betalning för utfört arbete åt GNM, eller har tidigare liknande erfarenheter. Några vittnar också om att ha blivit illa eller otrevligt bemötta av redaktionen, medan andra inte känner igen sig i den bilden utan skriver att de bemötts väl.

Efter de många kommentarerna på Facebook och efter att Hanna Sistek skrivit på GNMs Facebooksida, fick hon svar av GNM. Utgivaren beklagar att hon fått vänta på betalning och hänvisar till bristande rutiner och fel fakturaadress. Han skriver också att fakturan nu är betalad.

Hanna Sistek har dock inte sett till några pengar än:

– Jag har aldrig blivit så nonchalant bemött. GNM vill stå för goda nyheter och förbättra världen – det rimmar illa med hur utgivaren behandlar folk.

Journalisten har bett Daniel Mendoza att bemöta kritiken mot honom och GNM. Han vill dock bara ge en kommentar:

”Att driva ett företag och ge ut ett magasin i dessa tider är inte alltid lätt.”

Fler avsnitt
Fler videos