Gå direkt till textinnehållet

Fojo-chefen leder pressfrihetsarbete i Jordanien

Under tre år framåt ska Johan Romare leda en ny satsning på fria oberoende medier i Jordanien. Han räknar bland annat med att kunna utveckla närradio på landsbygden. ”Vi ska ge en möjlighet för vanliga människor att göra sina röster hörda” säger han.

Redan i dag går flyttlasset för Johan Romare, chef för den internationella avdelningen på Fojo i Kalmar. Ny adress är Jordanien och hans nya roll som ansvarig för ett projekt kring utveckling av mediefrågor. Bakom satsningen står både Unesco och den jordanska staten.

– Jag förväntar mig stor möjlighet att i några år få bo och arbeta i Mellanöstern, en region där så mycket händer just nu. Jag hoppas att det jobb vi gör ska bidra till att landet fortsätter att vara en form av fristad i en orolig region, säger Johan Romare.

Programmet spänner över hela medielinjen med radio, TV och tidningar och har brett stöd av både regeringen och stora medieägare. Det handlar även om att reformera landets universitetsutbildning för blivande journalister.

Annons Annons

– Jag ska hålla ihop programmet som innehåller ganska mycket. Förutom utbildning och annat finns det ett stöd till närradio på landsbygden där vi ska ge möjlighet för vanliga människor att göra sina röster hörda. Efter 15 års erfarenhet vet jag att man behöver satsa brett, över hela mediekartan, för att lyckas bäst, säger Johan Romare.

Hur ser pressfriheten ut i Jordanien?
– Den är relativt bra och jag ser en möjlighet där som är större än i många omkringliggande länder. Sen är jämförelsepunkten bland annat länder som Syrien, där alla vet att det inte funkar så bra just nu. Jag har väl ingen egen bild av läget än, den kommer jag få ta del av när jag nu kommer dit. Klart är dock att Jordanien är en slags fristad i den här hårt ansatta regionen.

Tar du familjen med dig?
– De kommer ned till nästa läsår, jag har två barn och de behöver tajma skolgången hemma i Sverige. Men de ska börja i en amerikansk skola vilket de tycker ska bli väldigt spännande, säger Johan.

Fler avsnitt
Fler videos