Fick exklusiv intervju
med Ai WeiWei

8 mars, 2012

Samtal med Utbildningsradions reporter Anna Maria Höglund lyckades få en intervju med den kinesiske konstnären och människorättsaktivisten Ai Weiwei som inte får lämna sitt hem i Peking och som inte får ha kontakt med utländska medier.  

Hur lyckades du få en intervju med Ai Weiwei?
– Jag var i Peking för att samla material till olika program för Utbildningsradions program Bildningsbyrån som gör en jättesatsning på Kina. Jag kom i kontakt med en konstnär som verkade i samma distrikt som Ai Weiwei och som kände honom. Han ställde frågan till Ai Weiwei om han ville ha besök av en svensk journalist.

Varför tror du att han ställde upp på en intervju?
– Han får många frågor från utländska journalister. Ofta säger han nej, men The Guardian och Dagens Nyheters Torbjörn Pettersson har intervjuat honom. Kanske har det att göra med att det just nu pågår en utställning med hans konst i Sverige.

Hur var mötet?
– Det kände som en audiens. Han var lågmäld och eftertänksam.

Såg du några vakter vid hans bostad?
– Jag såg inga vakter. De kan ha funnits där. Kameror övervakade hans bostad och ateljé.  Dagen innan hade jag intervjuat en annan konstnär på en restaurang i samma kvarter. Plötsligt sade konstnären att vi skulle gå därifrån. Det hade kommit in två män som var klädda på ett sätt som inte passade in i kvarteren. Troligen poliser.

Har du hört av några reaktioner från exempelvis kinesiska ambassaden?
– Jag tänkte igenom två gånger innan jag beslutade mig för att göra intervjun med Ai Weiwei, orolig för vad som kunde hända honom. Jag hade gjort på ett annat sätt om det varit en annan person som var mer sårbar än Ai Weiwei. Han är inte vem som helst i Kina och har en speciell position. Jag kände mig trygg med att det var han som tog beslutet att ställa upp på en intervju.

Kommentarer

Det finns 1 kommentar på sidan.


Kommentera
Inlagt av Thomas Engström fre, 2012-03-30 08:29
Så intressant att träffa Ai WeiWei hemma hos honom i Peking 2008. Torbjörn Pettersson och jag fick 1 timmes pratstund. Han ställde upp på alla bilder jag bad honom om. Och han visade stolt upp sin nya Ricoh. Här är en bild från det tillfället: http://www.thomasengstrom.com/Los_Angeles/WeiWei.html
Samtal med

 

Nyhetsbrev

Prenumerera på nyhetsbrevet

Säg upp din prenumeration här

Senaste numret

Prenumerera

Journalisten TV

Journalisten på Youtube

Grodor

Fler grodor

Ansvarig utgivare: Helena Giertta. Allt material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt. Citera gärna, men ange källan. Information om cookies