Gå direkt till textinnehållet

”Det svåraste var att få en intervju med bärbossen”

16 svenska radio- och tv-produktioner är nominerade till Prix Europa. En av de som kan vinna Europas finaste etermediepris är Johanna Hövenmark, som är nominerad för sin granskning av bärbranschen i Kaliber.

Johanna Hövenmark är mitt uppe i valbevakningen i Norrbotten. Hon och kollegan Maria Lindgren leder politikerdueller i 14 kommuner på fyra veckor. Det blir långa och intensiva arbetsdagar och nya boenden varje natt. Just idag är hon i Kiruna. Imorgon blir det Gällivare och sedan Överkalix och på fredag programleder de en stor politisk regiondebatt, där känslorna lär gå heta på grund av bland annat bristen på vårdplatser i Norrbotten.

Grattis!
– Till vad? Ja, just det. Förlåt, jag är helt inne i valet och Kalibergranskningen gjorde jag förra hösten, så det ligger i bakhuvudet, säger Johanna Hövenmark.

Hur känns det att vara nominerad till Prix Europa?
– Det är jätteroligt förstås, inte minst eftersom jag tycker att det handlar om en viktig fråga: misstänkt människoexploatering. Lagstiftningen ändrades 2018 och brottet människoexploatering infördes för att komma åt dem som lurar och utnyttjar till exempel utländska bärplockare. Men det har inte lett till fler åtal eller domar.

Annons Annons

Vad var det svåraste i arbetet?
– Det var att få en intervju med mannen som vi kallar ”bärbossen” i programmet. Till slut åkte jag hem till honom och hans anhöriga hjälpte mig att få en intervju. Sedan hade jag gärna velat åka till Bulgarien för att träffa bärplockarna men det gick inte på grund av pandemin. Det fick bli distansintervjuer med tolk.

Vad fick du för reaktioner på granskningen?
– Det var många här i Norrbotten som hörde av sig och tyckte att det var bra att vi granskade det. Många möter utländska bärplockare i skogarna om somrarna.

Totalt 16 svenska produktioner är nominerade till Prix Europa, bland dem Dagens Arbetes poddserie Mordet på facktopparna och Third Ear Studios podcast Ekerösvindlaren.

På tv-sidan har SVTs Uppdrag granskning två nominerade bidrag: Ericsson och IS samt De ryska torpederna. Även den omdiskuterade SVT-dokumentären Sabaya är nominerad, liksom Världens vackraste pojke, även den producerad av SVT.

Fler avsnitt
Fler videos