Gå direkt till textinnehållet

FBI-anställd hackade The Sun

En hackare som arbetade för FBI låg bakom attacken mot brittiska The Suns sajt 2011, avslöjar nya dokument som The Guardian fått tillgång till. Attacken ledde till att The Sun och The Times tillfälligt stängde sina sajter.

I juli 2011 hackades The Suns hemsida av hackergruppen Lulzsec som bland annat lyckades publicera en falsk nyhet om att tidningsmogulen och ägaren Rupert Murdoch var död. Hackningen var så framgångsrik att The Sun och The Times valde att stänga sina hemsidor för att undersöka omfattningen.

Dokument som The Guardian fått tillgång till visar att hackaren Hector Xavier Monsegur, känd som ”Sabu”, var pådrivande i attacken och hjälpte till att knäcka lösenord och leta upp filer på journalisters datorer.

Vid tidpunkten för attacken arbetade dock Monsegur för den amerikanska federala polisen FBI som rekryterat honom några veckor tidigare och lovat honom strafflindring för begångna brott mot att han hjälpte till att sätta dit andra personer i gruppen. Avslöjandet har lett till att frågor väckts om FBIs syn på brottslighet på nätet.

Annons Annons

Monsegur som riskerade fängelsestraff på upp till 124 år, släpptes tidigare i år fri som belöning för sitt samarbete med FBI. Det skriver The Guardian.

Fler avsnitt
Fler videos