Gå direkt till textinnehållet

Egyptisk miljardär ny storägare i Euronews

TV-stationen Euronews har fått miljardären Naguib Sawiris som största aktieägare. EU-politikerna är oroliga för att nyhetskanalens redaktionella oberoende ska minska.

Euronews har under en längre tid haft problem med finansieringen. Men efter att Naguib Sawiris, en framstående egyptisk affärsman, investerat 35 miljoner euro i TV-kanalen har det lett till oro bland lagstiftare i Bryssel, skriver politico.eu.

Politiker från vänster till höger i Europaparlamentet kräver garantier för att Euronews redaktionella oberoendet består och hotar att blockera miljoner i EU-medel om det skulle visa sig att TV-kanalens redaktionella oberoende ändras.

Euronews startades 1992 som ett europeiskt alternativ till CNN, då den dominerande nyhetskanal som sände 24 timmar om dygnet. Euronews sänder nu till cirka 4,4 miljoner tittare varje dag på 13 språk, däribland arabiska, persiska, ryska, turkiska och ukrainska.

Annons Annons

Euronews har fått 240 miljoner euro från Bryssel sedan den lanserades 1992.

Naguib Sawiris, vars förmögenhet av Forbes uppskattas till 2,4 miljarder euro, planerar att investera 35 miljoner euro i Euronews. Vid tidpunkten då affären tillkännagavs sade Naguib Sawiris att Euronews opartiskhet skulle bestå.

Fler avsnitt
Fler videos