Gå direkt till textinnehållet

”DNs riksrevisions-gräv var Årets scoop”

Dagens Nyheters gräv om rötan i Riksrevisionen var Årets scoop, tycker frilansjournalisten och litteraturkritikern Sam Sundberg.

Årets scoop: Dagens Nyheters gräv om rötan i Riksrevisionen var lysande journalistik. Tack vare DNs noggranna arbete avgick samtliga riksrevisorer och KU utreder nu styrningen av den viktiga kontrollmyndigheten.
Årets journalist: Bosse Lindquist. Hans reportage Experimenten, om stjärnkirurgen Paolo Macchiarini, var briljant till både form och innehåll.
Årets flopp: Presidentvalsbevakningen. Det är för bekvämt att skylla allt på Facebook när verklig journalistik konkurreras ut av fejkjournalistik. Men det är tydligt att vi måste göra ett bättre jobb med den grundläggande journalistiska uppgiften att göra medborgarna till välinformerade demokratiska subjekt.
Årets flipp: Arbetet med Panamadokumenten. När journalister i 76 länder jobbar åt samma håll, med granskning av tiotals miljoner dokument – då är journalistiken en mäktig kraft att skåda.
Årets drev: Det bästa drevet var Macchiarini-skandalen. Trots de graverande uppgifterna i Bo Lindquists dokumentärserie försökte KIs makthavare hålla varandra om ryggen och vänta ut stormen. Men medierna gnagde sig fast och tvingade fram en förändring.
Årets mediehändelse: Vecka 45 – en helt osannolik mediecirkus med presentation av medieutredningen, Trumpseger, söndersnöat Stockholm och Leonard Cohens bortgång.
Årets citat: ”Vi är ett teknikföretag, inte ett medieföretag.” Mark Zuckerberg, VD för världens mäktigaste medieföretag, Facebook, vill inte ta det redaktionella ansvar vi traditionellt förväntar oss av medier.

Fler avsnitt
Fler videos