Gå direkt till textinnehållet

Debatt: IT-jättarna duckar ansvar för fake news

Den stora faran med den kraftiga ökningen av "fake news" är om fenomenet utarmar förtroendet för seriösa medier. Det menade Utgivarnas ordförande Sofia Wadensjö Karén i en debatt om fejknyheter på Fackförbundspressens dag på torsdagen.

– Folk orkar kanske inte vara källkritiska, menade hon.

Panelen med bland andra Sofia Wadensjö Karén och Publicistklubbens avgående ordförande Björn Häger konstaterade att det finns olika drivkrafter bakom falska nyheter – såväl politiska som ekonomiska. 

– Den största faran är det ekonomiska incitamentet, menade Björn Häger.

Annons Annons

Han pekade på att Facebook och Google deltar i det här, men är ovilliga att ställa upp och förklara sig när de bjuds in.

Örjan Björklund, chefredaktör för Lärarnas tidning:

– Problemet är att den ekonomiska vinningen spelar det politiska rakt i händerna. Det ena utesluter inte det andra.

Björn Häger kallade kombinationen av de två "en perfekt skitstorm".

Sofia Wadensjö Karén berättade också varför Utgivarna gått ut med rekommendationer om hur etablerade medier ska förtydliga sitt innehåll på nätet.

– Väldigt många tycker att journalister har för mycket åsikter. I en papperskontext och i etermedier är det tydligt vad som är åsikter och nyheter, men på nätet är det svårare om man inte är tränad. 

– Vi bör vara tydliga och skriva vad som är nyheter och åsikter. Så blir det genomskinligt vad vi håller på med. Alla steg är inte lösta för det, men ett myrsteg mot transparens.

Örjan Björklund menade att den faktaresistens som breder ut sig är "lika allvarlig som antibiotikaresistensen." Lärarnas tidning inleder ett samarbete med Viralgranskaren riktat mot läsekretsen – som ska lära framtidens medborgare källkritik.

Fler avsnitt
Fler videos