Gå direkt till textinnehållet

Kritiken: Miljöministern duckar intervjuer

Branschmedier uppger att de nekats intervjuer med klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) sedan hon tillträdde för ett år sedan. ”Slutsatsen blir att hon inte vill svara på frågor från kunniga personer eftersom hon inte är insatt”, säger Anna Nilsson, politisk chefredaktör på Land Lantbruk. UPPDATERAD.

I en ledare förra veckan ställde Anna Nilsson, politisk chefredaktör på Land Lantbruk frågan: Har någon sett Sveriges klimat- och miljöminister? Skälet var att tidningens reportrar sedan december 2022 försökt att få intervjuer med Romina Pourmokhtari, utan framgång.

Ledaren publicerades i anslutning till Land Lantbruks och Land Skogsbruks artiklar om de pågående förhandlingarna om EUs omstridda naturrestaureringslag, som handlar om återställning av våtmarker och skogar. Inför granskningen sökte reportrarna Romina Pourmokhtari, som avböjde medverkan.

Det visar sig nu att Land Lantbruk inte är ensamma om problemet. Igår rapporterade Aktuell Hållbarhet att Romina Pourmokhtari är den första miljöministern i historien som inte ställt upp på en intervju, och Dagens ETCs chefredaktör Andreas Gustavsson skriver på X att han delar bilden: ”Dagens ETCs klimatredaktion har försökt. Och försökt. Och försökt.” Även Altinget har uppgett att man haft svårigheter att få en intervju med ministern.

Annons Annons

– Det blir väldigt tydligt att ministern inte vill svara på frågor från insatta specialreportrar utan vänder sig till stora medier och allmänreportrar för att nå ut med sitt budskap. Hon har gjort kortare uttalanden till riksmedier, men jag har sett att även stora redaktioner som TT och Ekot också har svårt att få kontakt och ofta får skriva att hon inte vill kommentera, säger Anna Nilsson, politisk chefredaktör på Land Lantbruk.

Efter publiceringen har hon fått kontakt med andra som upplever samma sak, inte bara medier utan även forskare och näringsrepresentanter med expertkunskap:

– Slutsatsen blir att hon inte vill svara på frågor från kunniga personer eftersom hon själv inte är insatt.

Vad blir konsekvenserna?
– Det är förstås väldigt frustrerande men det är också ett journalistiskt och demokratiskt problem. Hur skulle det se ut om alla uppträdde som Romina Pourmokhtari? Det här förefaller vara en strategi från regeringens sida; det är ju inte första gången regeringen får kritik för att statsråden inte ställer upp på intervjuer.

Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet. Foto: Kim Richter

Aktuell Hållbarhet har fått intervjuer med samtliga 15 miljöministrar åren 1985-2021, men inte med den nuvarande.

– Det är ganska allvarligt för demokratin, säger Ylva Bergman, chefredaktör på Aktuell Hållbarhet. Faktum är att jag aldrig har varit med om något liknande, inte heller på andra mindre tidningar och tidskrifter där jag har arbetat, som Omvärlden, Ottar och Senioren. Det har alltid gått att få intervjuer med ministrar och statsministrar.

– Jag förstår att vi inte är först i kön, men nu har det gått ett år sedan hon tillträdde och vi har fortfarande inte fått någon intervju med ministern som har ansvar för många av de frågor som vi bevakar. Vi skriver för verksamheter och personer som sysslar med omställningsarbete, och det är stora beslut som påverkas enormt av den politik som bedrivs. Våra läsare förtjänar att få svar.

Vad tror du att det beror på?
– Det verkar vara en medveten strategi från regeringen. Det har skett en professionalisering av kommunikationen. Det politiska budskapet står i centrum och då finns det inte utrymme för journalistik, för följdfrågor och ansvarsutkrävande intervjuer från kunniga specialreportrar som kan blottlägga sprickor, säger Ylva Bergman.

Journalisten har sökt Romina Pourmokhtari för en intervju men hennes pressekreterare Niki Westerberg uppger att det inte går att ordna en intervju med så kort varsel, bland annat eftersom hon ska göra en längre intervju med Expressen i eftermiddag.

Niki Westerberg skriver i mejlet:

”Vi delar inte bilden att hon inte gör intervjuer med Altinget och Aktuell Hållbarhet. De kommer nästan alltid på hennes pressträffar och då gör hon intervjuer med dem, liksom med alla andra journalister. Hon har också gjort en separat intervju med Altinget digitalt efter en pressträff, eftersom de inte hade möjlighet att närvara på plats.

Hon har också svarat på skriftliga frågor till Land Lantbruk. Eftersom Peter Kullgren har ansvar för landsbygdsfrågor så representerar han oftast regeringen i Land Lantbruk, då ministrarna inte gör intervjuer om andra ministrars ansvarsområden.

Romina Pourmohktari får flera intervjuförfrågningar – både från svensk och internationell media – varje dag. Men vi är tvungna att prioritera och tacka nej till flera intervjuer i veckan för att hon ska hinna med sitt uppdrag som klimat- och miljöminister med de möten och resor som det innebär.”

Fler avsnitt
Fler videos