Gå direkt till textinnehållet

Datalagring avgörs i EU-domstol

EU-domstolen ska nu ge besked om den svenska lagen strider mot unionens grundläggande rättigheter, när svenska myndigheterna kräver att teleoperatörer ska lagra och lämna ut uppgifter om kundernas kommunikation.

2006 kom ett nytt direktiv som krävde att alla operatörer inom EU skulle spara en stor mängd uppgifter om kundernas användande av telefon och internet. Direktivet var en följd av terrordåden i början och mitten av 2000-talet, skriver TT.

2014 slog EU-domstolen fast att direktivet stred mot de grundläggande rättigheterna: bland annat integritet, privatliv och yttrandefrihet. Beslutet fick samtliga svenska operatörer att omedelbart sluta spara kundernas data, som Journalisten skrivit om tidigare.

Men Post- och Telestyrelsen (PTS) krävde att den svenska lagen skulle följas och datalagringen fortsätta. Operatörer som vägrade hotades med dryga böter. Enligt PTS bedömning fanns det stöd för den linjen i det gamla direktivet som skulle följas när det senare ogiltigförklarats.

Annons Annons

Tele2 överklagade beslutet, men förlorade i den första instansen, förvaltningsrätten. När ärendet skulle prövas i kammarrätten förra sommaren beslutade dock domstolen att inhämta ett förhandsavgörande från EU-domstolen. I förhandsavgörandet, som kommer på onsdagen, ska EU-domstolen slå fast om de svenska myndigheternas regler för datalagring är förenliga med EU-rätten eller inte.

 

 

 

 

Fler avsnitt
Fler videos