Gå direkt till textinnehållet

Andraplats för Sverige på pressfrihetslistan

Sveriges placeras i år på andra plats i Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex. En klättring uppåt från förra årets åttonde plats.

2017 års upplaga av Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex speglar en värld där attacker mot medier blir allt vanligare. En positiv nyhet är att Sverige klättrar sex placeringar och placerar sig på andra plats. Finland, den tidigare ettan, faller till en tredjeplats och lämnar ledartröjan till Norge.

”Det är naturligtvis glädjande att se att Sverige ökar i vår mätning. Vi har en stark tradition av fria medier i landet som vi ska vara stolta över. Vi har också en levande diskussion om de hot som journalister utsätts för i sitt yrke. Den diskussionen ledde under 2016 till att rättsvårdande myndigheter tog problemet på allvar. Vi fick ett par vägledande domar som tydligt visar att en attack på journalister är en attack på själva samhällskroppen. Det finns fortfarande mycket att göra. Varje hot är ett hot för mycket, men det rör på sig”, säger Jonathan Lundqvist, ordförande för Reportrar utan gränser, i ett pressmeddelande.

Reportrar utan gränsers granskning visar att mediefriheten runt om i världen aldrig har varit så hotad som nu. Begränsningar och kränkningar har ökat med 14 procent de senaste fem åren. Under 2016 fick nästan en tredjedel av länderna (62,2 procent) försämrade betyg på sin situation. Länder vars situation kan beskrivas som ”bra” eller ”ganska bra” minskade med 2,3 procent.

Annons Annons

”Det går oroväckande snabbt nedåt för demokratier just nu. Om inte mediefriheten kan garanteras så går det inte längre att bevara våra andra friheter”, säger Jonathan Lundqvist.

På motsatt sida indexet återfinns Eritrea (upp en placering till 179e plats) som har lämnat sistaplatsen till Nordkorea (ner en placering till 180e plats).

Fler avsnitt
Fler videos