Gå direkt till textinnehållet

De hårdbevakar det juridiska Sverige – och når ut

Breddat innehåll, trovärdiga rubriker och draghjälp av stora medier som plockar upp deras nyheter. Nischtidningen Dagens Juridik har på några år vuxit explosionsartat och når nu 250 000 unika läsare per vecka – med en redaktion på tre journalister. 

Den mest lästa artikeln någonsin på Dagens Juridiks sajt är ”Handledarutbildad pappa övningskörde med dottern – döms”, som publicerades i mars, om en förälder som fick böter för att han inte var behörig handledare åt dottern. Anledningen till att just den nyheten fick 160 000 besökare tror tidningens chefredaktör, Eric Tagesson, beror på att juridik genomsyrar allt och att ­läsarna känner igen sig.

– Aftonbladet skulle aldrig skriva den texten. Där fyller vi ett syfte, vi upplyser allmänheten och vinklar inte särskilt hårt, utan förklarar juridiken på ett pedagogiskt sätt, säger han. 

Redaktionen på tre personer sitter på Humlegårdsgatan i centrala Stockholm. Dagens Juridik delar det ljusa våningsplanet med Blendow Group, ett utbildningsföretag inom juridik. Dagens Juridik ägs av Blendow Group, men är fristående från övriga företagsgruppen. Blendow Group har nyhetstjänsten Lexnova som samlar in domar och skriver referat som sedan advokater kan prenumerera på. Regelbundet används material från deras jurister på webben och det är även en bra nyhetskälla för Dagens Juridik.
 
 – Nyheten om en raggare som dömdes för att ha spelat för hög musik hade vi kanske inte hittat annars, säger Eric Tagesson.
Dagens Juridik har 250 000 unika besökare per vecka på sin sajt.
Foto: Tor Johnsson

Annons Annons

Dagens Juridik har en trogen publik med omkring 50 000 jurister som varit med från start 2007. Rättsväsendet är tidningens bevakningsområde och enligt Eric Tagesson är tidningen mån om att behålla sina kärnläsare och skriver därför om viktiga avgöranden i olika domstolar, nya prejudikat och annat som intresserar de juridiskt insatta. Eric Tagesson började som redaktionschef för fem år sedan, för att ett år senare bli chefredaktör, med målet att nå utanför juristkretsarna. 

– När jag började riktade sig Dagens Juridik enbart till advokater och jurister. Intresset för kriminaljournalistik har vuxit och folk vill läsa om såväl brott och straff som vardagsjuridik. Vi ville nå ut till den breda allmänheten, och idag har tidningen 250 000 unika besökare på webben under en vanlig vecka.

Dagens Juridik är ganska ensam om att vara en utpräglad juridisk dagstidning i det svenska medielandskapet. Flera gånger i veckan citeras deras nyheter av stora medier. Som gammal Aftonbladetmedarbetare vet Eric Tagesson hur man får spridning.

– Jag skickar mejl flera gånger i veckan till bland annat Expressen, Aftonbladet, DN och TT och frågar om de vill haka på, vilket ger resultat. När tidningen får kredd med blålänk på till exempel Aftonbladet märks det direkt på dagssiffrorna, säger han.

Eric Tagesson har en bakgrund som kriminalreporter både från Sydsvenskan och Aftonbladet och har infört listor på klassiskt kvällstidningsmanér. Dagens Juridik gör årligen listor på de advokater som tjänar mest på att vara offentlig försvarare, som ofta citeras. Listan från Kriminalvården över vilka böcker de intagna lånar på anstalterna är också populär.

Att vara aktiv på sociala medier har också hjälpt till att öka antalet läsare. På Linkedin har Dagens Juridik 9 000 följare och kärnläsarna umgås på Twitter. I samband med huvudförhandlingen mot artisten ASAP Rocky twittrade Eric Tagessson live på plats och fick 7 000 nya följare och en del stora som retweetade, vilket gjorde att de nådde utanför juridik­kretsarna.
 
– Åklagare är förvånansvärt frispråkiga i sociala medier för att vara statsanställda och kritiserar både oss och advokater, visserligen med anonyma konton. Det är en bra källa för nyheter.

Reportern Sara Johansson följer rättsfallen från start till mål. Det kan ta flera år. Foto: Tor Johnsson

Tidningen publicerar dagligen 15–20 artiklar på sajten och redan klockan 9 kommer det första nyhetsbrevet med näringslivsfokus. Ytterligare ett skickas på eftermiddagen, med inriktning på juridik- och branschnyheter. Efter det lägger tidningen inte ut något mer om inget särskilt händer.

Reportern Sara Johansson anställdes för tre år sedan när tidningen gjorde en nysatsning inom näringsliv. Hon har tidigare arbetat som reporter på Realtid och följt stora ekobrottsmål, affärstransaktioner och aktörer som riskkapital- och investmentbolag. Det har hon fortsatt göra på Dagens Juridik. De större tidningarna tar hjälp av researchföretaget Acta Publica, medan Dagens Juridik går till ursprungskällan direkt och utgår från domstolshandlingar, förklarar hon.

– Jag följer målen från start till mål. Inte bara när det är ett åtal eller dom, utan följer fallet där emellan med alla skriftväxlingar. Då får båda sidor synas och höras vilket är väldigt viktigt. Vissa fall håller på i flera år, säger Sara Johansson. 

William Eriksson jobbar från tingsrätten. Foto: Tor Johnsson

Redaktionen har bevakningslistor på alla viktiga datum för förhandlingar och domslut. De är på plats i tingsrätten så ofta de kan, men beställer också handlingar digitalt.

När domen kommer klockan 11 är allt förberett med ett skal.

– Det är de uppmärksammade domarna vill vi vara först med och vi lyckas för att vi är förberedda, säger Eric Tagesson.
Det stora nyhetsflödet på webben kräver många nyhetskällor. En är allmänna handlingar, exempelvis i polisens personalansvarsnämnd. Bevakning av Advokatsamfundet med advokater som misskött sig, fått varningar eller blivit uteslutna, är en annan. Rubriksättningen är ofta saklig och inriktad på den juridiska frågan. Av det skälet hör advokater och åklagare gärna av sig till Dagens Juridik för att berätta om sina fall. 

– Vi ligger nära branschen och får ofta tips. De berättar hellre för oss än kvällstidningarna, säger reportern William Eriksson som arbetat längst på Dagens Juridik.
 
När Journalisten är på besök publiceras en artikel om vad som gäller juridiskt vid en arbetsskada vid hemarbete.
 
– Det är precis det som våra läsare vill ha, säger han.

Han är inriktad på att skriva nyheter inom straff- och processrätt och följer bland annat Advokatsamfundets disciplinnämnd och Polisens personalansvarsnämnd. Hans bakgrund med studier inom rättssociologi kommer väl till pass.

Hur är det att intervjua jurister?
– De är mer pratsamma än man tror, och vi får tillgång till höga jurister som inte är i media annars. De kanske inte förstår hur många läsare vi har idag jämfört med när de pratade med oss sist, säger William Eriksson.
Sara Johansson tycker att det är bra att advokaterna börjar ta mer plats i media under pågående brottsmål.

– Åklagaren är ofta den som syns men när jag gjorde en stor intervju i Lundin-målet ville de ge sin bild också. Det är bra att advokaterna också syns, säger hon.

Tidningen har satsat på grävande journalistik också. Avslöjandet om ”Vapenstölderna på Regeringskansliet” blev uppmärksammat, med uppföljning i flera stora medier. 

– Vi vill gärna gräva mer, men med bara två reportrar på redaktionen går det inte, även om jag skriver en del också. Men vi har alla grävprojekt vid sidan av, säger Eric Tagesson.

Det finns många fördelar med att vara en liten redaktion, som att snabbt hitta nyheter åt varandra och korta beslutsvägar. Dagarna är ett ständigt pågående möte om publiceringar och etiska frågor eftersom de är så få på redaktionen, förklarar Eric Tagesson. Men det finns också nackdelar.

– Blir någon sjuk eller är ledig, händer det att man sitter själv. Räddningen är vår lada av tidlösa texter, för redaktionen ska kunna vara borta en hel dag och det ska ändå fungera. Men vi måste alltid vara på tå när det gäller nyheter.

DAGENS JURIDIK
Redaktion:
Chefredaktör och två reportrar.
Ägare: Blendow Group.
Antal unika besökare per vecka: 250 000. Alla artiklar är öppna först men inlåsta efter en månad.
Podd: DJ Podden. William Eriksson och journalisten och tidigare chefredaktören Stefan Wahlberg diskuterar aktuella rättsfall och bjuder in gäster. 10 000 – 15 000 lyssnare. 

Fler avsnitt
Fler videos