Gå direkt till textinnehållet

Alliansens nya budget drabbar kulturtidskrifterna

Inför nyvalet har Alliansen justerat sin budget. Bland annat kan det innebära kraftiga besparingar för landets kulturtidskrifter.

Enligt ett mötesprotokoll ska neddragningar på 15 miljoner göras i den nya kulturbudgeten. Som "i huvudsak bör göras när det gäller stödet till kulturtidskrifter. Det statliga stödet till kulturtidskrifter kan ges till tidskrifter i såväl tryckt som digital form. Utskottet vill peka på den möjlighet till ökad tillgänglighet och därmed bättre möjlighet att nå fler läsare samt till minskade kostnader, bl.a. för distribution, som elektroniskt utgivna tidskrifter innebär", skriver man i protokollet enligt DN.

På torsdag i nästa vecka debatteras budgeten i riksdagen.

– Vi har justerat kulturutskottets betänkande och skyddar nu litteraturstödet helt och hållet och säger att besparingen bör ske på kulturtidskrifterna. Det är alltid klokt att låta myndigheterna inte ha helt bakbundna händer. Kan de plocka fram någon liten besparing någon annanstans så är det inte ett problem så länge det inte är på litteraturstödet, säger kulturutskottets ordförande Per Bill (M) till DN.

Annons Annons
Fler avsnitt
Fler videos