Gå direkt till textinnehållet

Sveriges Radio mörkade om Samhallsenkät

Emellanåt ifrågasätts lobbyisternas metod att via enkäter förklä sina budskap till nyheter och därmed få redaktionellt utrymme. Låt mig sätta fingret på ett närbesläktat fenomen - när redaktioner själva använder metoden för att skapa en nyhet. Skillnaden är att det då inte finns någon annan än redaktionerna själva som avgör om nyheten håller.Härom veckan publicerade Ekoredaktionen och ett antal lokala kanaler en enkät bland arbetsförmedlare.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Enkäten gällde huruvida Samhall sköter sitt uppdrag att anställa och utveckla personer med funktionsnedsättning genom arbete.
Det redaktionerna uppenbarligen ville visa var att Samhall inte längre anställer personer med större funktionsnedsättningar. Huvudfrågan löd: "Hur upplever du att möjligheten att anvisa personer med funktionshinder till skyddat arbete hos Samhall har förändrats de senaste fem åren?"
Knappt 64 procent svarade "Det har blivit svårare". Saken var biff – Ekot kunde tillsammans med lokalradion basunera ut Samhalls misslyckande.
Men var det hela sanningen?

Förra året, i juni, genomförde Riksrevisionen en enkät om Samhall bland ett antal arbetsförmedlare.
Enkätresultatet ingick som en bilaga i en rapport från december.
Kanske ansågs enkäten för gammal, i vart fall beslöt sig Sveriges Radios journalister för att göra om den. Inte en ny enkät, utan verkligen göra om exakt samma enkät, med exakt samma frågor, samma e-postmetod och till exakt samma respondenter. E-postadresserna var ju offentlig handling hos Riksrevisionen.
Därmed kunde ju journalisterna vara säkra på att få exakt samma Samhallkritiska resultat som Riksrevisionen hade fått, men i en färsk och helt egen enkät. Men det fick man inte.

I den första enkäten hade själva portalfrågan, om möjligheten att anvisa till Samhall förändrats, besvarats av 133 arbetsförmedlare. Av dessa ansåg hela 84 procent att det blivit svårare. Nu, när 130 svarade, hade andelen alltså rasat med hela 20 procentenheter. Andelen som ansåg att inget ändrats eller att det blivit lättare att anvisa hade mer än fördubblats, från 16 till 36 procent.
En anmärkningsvärd förändring, skulle nog de flesta säga.
Men inte Sveriges Radios journalister. De höll sig kvar i det ursprungliga spåret som om inget hade hänt.
Om journalisterna valt att följa upp det nya spåret hade de upptäckt att det finns en fullt rimlig förklaring.
På grund av politiska beslut har Samhall sedan sekelskiftet minskat antalet anställda med funktionsnedsättning från 27 000 till knappt 20 000. Det är självklart att det har minskat möjligheterna för arbetsförmedlarna.
Men sedan årsskiftet har vi fått utrymme att öka antalet anställda igen. Hittills i år har vi nyanställt drygt 400 personer med funktionsnedsättning. Nära hälften tillhör gruppen som har högsta prioritet, till exempel personer med fler än en funktionsnedsättning.
Det finns alltså fullt rimliga förklaringar till att 20 procent bytt uppfattning mellan de två enkäterna, förklaringar som också tyder på att Samhall faktiskt sköter sitt uppdrag och klarar målen med marginal.
Men för Sveriges Radio var det tydligen mer intressant att hävda motsatsen, vilket gick att göra om man inte alls låtsades om den första enkäten.
Och varför sabba en bra story?
Lars Lööw
kommunikationsdirektör i Samhall AB

Annons Annons

Fler avsnitt
Fler videos