Gå direkt till textinnehållet

Sverige får inte ha semesterstängt

A en händelse upptäckte jag att kommunledningskontoret i Nybro kommun struntar i att registrera både inkommande och utgående post under semestern.  

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Samtliga chefer på kontoret har beviljats semester samtidigt.

På medborgarkontoret stod en ung kille som varje morgon "berättade" för pressen att det inte kommit något intressant med posten.

Tredje dagen förklarade jag för honom att jag inte tyckte att det var okej. Jag ville själv värdera vad som kunde vara intressant.

Annons Annons

Dagen därpå låg en bunt som jag fick gå igenom. Det var bara den inkommande posten, om något skickades från kommunen gick inte att veta. Om någon fått mejl eller sms som borde registrerats syntes inte. Jag fick bara se den "fysiska" posten.

Det gick inte heller att få fram listor över vad som registrerats eftersom det skulle göras först i efterhand när ordinarie kontorspersonal var på plats. Det webbaserade diariet på kommunens hemsida gapade vecka efter vecka tomt.

Jag mejlade ansvarig chef som påstod att kommunen visst levde upp till lagens bokstav och dessutom påminde mig om att "han faktiskt var på semester". När jag ville veta vem jag skulle vända mig till med mina frågor fick jag trots påminnelser – inga svar.

Ett telefonsamtal till den tidigare chefsåklagaren, Sven-Erik Alhem, gav ett annat besked. "Skandal", sa han. Nybro kommuns semesterlösning jämförde han med att en egenföretagare fixade sin bokföring genom att lägga alla kvitton osorterade i en kasse.

Det är möjligen alla kvitton men det går inte att få en överblick varken för företagaren, i det här fallet kommunen, eller skattemyndigheten eller allmänheten.

En konsekvens av Nybros semesterordning blev att ett överklagande av ett offentligt beslut aldrig skickades vidare till förvaltningsdomstolen. Därmed handlar det inte bara om "hur lite post" som kommer in till en kommun. Ytterst handlar det om allmänhetens tillit och förtroende för kommunen. Och allmänheten, får vi aldrig glömma, är långt fler än antalet journalister.

På Twitter har jag sett att offentlighetsprincipen är satt ur spel på fler ställen i Semestersverige.

Vi journalister måste agera och reagera mot detta.

Det är inte okej att avhända sig offentlighetsprincipen bara för att det är semestertider. Vår granskande uppgift får aldrig ta semester.

Agneta Adeen

reporter på tidningen Östran

Fler avsnitt
Fler videos