Gå direkt till textinnehållet

Okunnigt av Giertta

Journalistens chefredaktör Helena Giertta skriver självsäkert och häpnadsväckande okunnigt om vad som gäller enligt våra yttrandefrihetsgrundlagar.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Under rubriken Kungen får stå ut skriver hon på ledarplats i Journalistförbundets tidning: ”Vi har tack och lov, och jag hoppas att vi aldrig får det, inga inskränkningar för privatlivet i våra yttrandefrihetsgrundlagar.”

Som Journalistens chefredaktör borde veta finns i Tryckfrihetsförordningen (7 kap 4 § 14) och Yttrandefrihetsgrundlagen (5 kap. 1 §)  straffbestämmelser om förtal. Att utpeka någon som klandervärd i sitt levnadssätt är förtal, förutsatt att den som gör det inte var skyldig att uttala sig eller det annars var försvarligt att göra detta OCH han kan visa att uppgiften var sann eller han hade skälig grund för den.
Det är därför vi inom journalistiken har krav på källkritik. En tumregel är att man måste ha två av varandra oberoende källor som stöd för sin uppgift. Men därmed inte sagt att allt ska publiceras. Det måste kunna försvaras.
Kungen får stå ut och en mig närstående professor ska hålla tand för tunga. Det är ord men inga visor från Journalistens chefredaktör som visar prov på inte enbart okunnighet utan en lätt totalitär inställning till yttrandefriheten.
Sigfrid Leijonhufvud
ordförande, Stockholmsjournalisternas seniorer

 

Annons Annons

SVAR

Sigfrid Leijonhufvud är säkert inte okunnig om att den debatt som förs just nu handlar om att införa integritetsbrott som ytterligare en inskränkning i brottskatalogen i YGL/TF, det jag kallar inskränkningar för privatlivet. Det är denna inskränkning jag hoppas aldrig ska komma.
När det gäller förtal, eller för den delen förolämpning som också är ett brott i YGL/TF, handlar det om annat än det man kallar integritetsbrott. Jag hade kunnat vara tydligare i denna del.

Att jag skulle ha en lätt totalitär inställning till yttrandefrihet är däremot bara ett märkligt påstående. Jag ger uttryck för en uppfattning: vår statschef får, enligt min mening, tåla satir av det slag som Elisabeth Ohlson Wallin skapade med sin pizzabild. Jag anser också att Madeleine Leijonhufvud borde ha varit tyst eftersom hennes inlägg, enligt min uppfattning, skadar såväl kungen som yttrandefriheten och därmed demokratin, även om jag som medmänniska kan ha förståelse för hennes agerande. Självklart har hon samma rätt som alla andra att ge uttryck för sin mening, vilket jag också skrev, men min uppfattning är att hon har fel i såväl beskrivningen av vad som hänt och de konsekvenser det kan få.
Helena Giertta
chefredaktör, Journalisten

Fler avsnitt
Fler videos