Gå direkt till textinnehållet

Helena Giertta ny chefredaktör för Turist

Journalistens tidigare chefredaktör Helena Giertta blir tf chefredaktör och ansvarig utgivare på Svenska Turistföreningens tidning Turist.

Igår gjorde hon sin första dag på jobbet.

– Jag hade ändå mina lediga veckor i februari. Om det är något som verkar roligt ska man göra det på en gång, säger Helena Giertta, som slutade på Journalisten den 31 januari.

Svenska Turistföreningen ska göra en översyn av tidningen, så kontraktet är skrivet på ett år.

– Det som är häftigt med det här jobbet är själva tidningen, som är en jättefin tidning, 90 år gammal, fylld med historia och en viktig tidning. Och så efterträder jag en legend i friluftssammanhang, Anders Tapper, som har gjort ett fantastiskt jobb och nu går i pension.

Är du bekant med turistbranschen sedan tidigare?
– Nej, inte mer än att jag själv har varit turist, men jag är ingen utpräglad friluftsmänniska. Jag är en magasinsmänniska, jag kan göra magasin. Och det är kanske viktigare, för det finns andra som kan turistnäringen på redaktionen och bland frilansare som vi anlitar.

Hur stor är redaktionen?
– Den är liten, det är en chefredaktör och en redaktör. Sedan köper vi in layoutare och det är mycket frilansmaterial. Tidningen kommer ut med fyra nummer per år.

Vad vill STF med översynen? Kommer tidningen att bli digital i framtiden?
– Jag hade gärna varit med och gjort utredningen också, men jag vill hellre vara chefredaktör. Det blev nyss klart att det är tidningskonsulten Morten Postrup som kommer att göra översynen. Jag hoppas att Turist ska få fortsätta att komma ut på papper även i framtiden.

Vad kommer du att fokusera på mest som chefredaktör?
– Första tiden ska jag försöka tanka så mycket jag bara kan ur Anders Tapper. Sedan är det att tänka på medlemmarnas och läsarnas intressen, vad är de intresserade av? Vad vill de ha? Vi har ett helt Sverige att bevaka och det sker ju massor med saker i landet. Och om jag får säga det utan att det låter förmätet så är det otroligt viktigt att man kan resa i Sverige och uppleva saker på ett hållbart sätt. Att ta hänsyn till naturen samtidigt som man kan njuta av den. Det är en fin vision.
 

*

Tidningen Turist
Upplaga: 145 000
Räckvidd 200 000
Utgivning: 4 nr/år

Fler avsnitt
Fler videos