Gå direkt till textinnehållet

Lokalradion behövs

I sin iver att försvara den gestaltande och fördjupande journalistiken i Sveriges Radio föreslår förre chefen på Dokumentärredaktionen, Bosse Lindquist, nedläggning av en eller flera lokala P4-kanaler, som han ser som "ett jämnt flöde av tal och musik på bekostnad av det fördjupande". En föraktfull och okunnig beskrivning av hårt arbetande kolleger utanför huvudstaden.

Det här är en argumenterande text. Åsikterna i artikeln är skribentens egna.

Sveriges Radios 25 lokala P4-stationer är återigen utsatta för krypskytte, i den pågående debatten om framtiden för public service i Sverige. Vi som jobbar i den lokala P4-världen är vid det här laget ganska vana vid att Stockholmsbaserade tyckare rynkar på näsan åt det som Sveriges Radio producerar utanför huvudstaden, men den här gången kommer salvan inifrån.

Tidigare chefen på Sveriges Radio P1s Dokumentärredaktion, Bosse Lindquist, skriver på DN Debatt (31 maj/2011) om sin oro för att den fördjupande och gestaltande radion är hotad, på grund av företagsledningens prioriteringar. Sveriges Radio profilerar sig "genom att satsa på flödesradio – så många radiotimmar som möjligt på bekostnad av det fördjupande" enligt Bosse Lindquist, som bland annat skriver: "Sveriges Radios ledning har dock […] prioriterat en helt annan typ av programproduktion: flödesradio – ett jämnt flöde av tal och musik som ständigt strömmar ut i etern till ett så lågt pris som möjligt. En medveten politik som inleddes när Sveriges Radio, UR och SVT delades upp i olika bolag 1979. Medan SVT centraliserade sin verksamhet valde SRs ledning delvis av regionalpolitiska skäl att sända lokalradio från så många platser i landet som möjligt."

Annons Annons

För oss som jobbar åt P4 lokalt är det vardag att leva med extremt små resurser jämfört med de riksprogramproducerande kollegerna i Radiohuset på Gärdet. Men Lindquists slutsats och undertext, att lokal P4-radio är ett ekonomiskt slukhål och tillverkare av löpandebandsmörja gjorde oss både förvånade och heligt förbannade. Att Bosse Lindquist, en av Sveriges Radios mest hyllade och upphöjda dokumentärmakare, sänker sig till grovt felaktiga generaliseringar och slarvigt hoprafsad kritik kommer som en överraskning och ett hån mot alla som sliter hårt för att göra fördjupande och spännande radio i landsorten.

Angreppet stannar inte heller vid artikeln på DN Debatt. I Studio Ett i P1 dagen efter utvecklar han sin kritik och föreslår dessutom nedläggning av lokala P4-kanaler.

Studio Ett: Ska de lägga ner lokalradion?

Bosse Lindquist: Någonstans måste man ta pengarna ifrån. Vi har 25 lokala, regionala redaktioner, behövs verkligen det? Är det så stor skillnad på de här områdena i Sverige så att de verkligen behövs?

Till att börja med verkar Bosse Lindquist ha lyssnat mycket lite eller möjligen inte alls på P4s lokala program när han påstår att utbudet består av "ett jämnt flöde av tal och musik".

Vi ser varje dag hur en liten skara journalister i Borås genom stenhårt arbete lyckas fylla radion med de lokala nyheterna som berör, med debatterna, reportagen, granskningarna, de fördjupande samtalen. Det mesta har lokal prägel och lämnas därför därhän i Ekots rapportering. De senaste åren har P4 Sjuhärad dessutom producerat tre program för P4 Dokumentär, ambitiös barnradio och massor av spännande och angelägen kultur- och aktualitetsjournalistik.

Vad Bosse Lindquist menar med att det är så liten skillnad mellan de 25 sändningsområdena i Sverige att det skulle motivera en nedläggning av lokala kanaler är en gåta. Vi finner ingen annan tolkning än att han ser Sverige utanför Stockholm som en och samma surdeg, utan konturer och med exakt samma ingredienser vart man än åker i landet. Han har i så fall missat alla områdesspecifika skillnader som förtjänar och vinner på lokal bevakning. Ett i tid närliggande exempel är turerna kring Saab i Trollhättan, där företagets öde efter flera år av turbulens fortfarande står skrivet i stjärnorna, och där P4 Västs redaktion i Uddevalla under tiden utvecklat ovärderlig expertis och kunskap, som skulle saknas om all bevakning av frågan sköttes från Stockholm.

När det gäller anklagelsen att lokala P4-redaktioner stjäl resurser från riksredaktionerna och bara producerar tingeltangelradio konstaterar vi att Studio Ett i P1, med säte i Stockholm, har en redaktion på över 25 personer för att göra två timmar fördjupande aktualitetsradio varje dag. Ovanpå det fri tillgång till Sveriges Radios utrikeskorrespondenter. I Borås finns 2,8 tjänster för att göra tre timmar av samma typ av radio.

Ibland behöver man inte tre månader, eller ens tre veckor, för att göra fördjupande, spännande, gestaltande radioprogram. Ibland räcker det med sex timmar. Bosse Lindquist är välkommen att prya hos oss när som helst, för att testa att göra ambitiös nyhets- och reportagejournalistik för nålpengar. Men ignoransen och föraktet mot hårt arbetande kolleger utanför tullarna kan han lämna i Stockholm.

Nicklas Malmberg

programledare och reporter, P4 Sjuhärad

Kennet Öhlund

regional webbmaster,
Sveriges Radio i Västsverige

Fler avsnitt
Fler videos