Gå direkt till textinnehållet

Skrotad kåravgift ett hot mot studenttidningar

Från den 1 juli 2010 avskaffas den obligatoriska kåravgiften för landets studenter. Ett allvarligt hot mot kårtidningarnas ekonomi, anser landets studentkårer.

Förslaget att skrota kåravgiften kommer från högskole- och forskningsminister Lars Leijonborg som anser att kollektivanslutningen strider mot föreningsfriheten.

– Avskaffandet av den obligatoriska kåravgiften skulle innebära att kårtidningarna är i fara. Tidningarna har en viktig funktion att granska universiteten, säger Nicke Grundberg, politisk sekreterare vid Stockholms studenters centralorganisation.

Gardar Björnsson, ordförande för Stockholms universitets studentkårer säger att ekonomin för Gaudeamus, Stockholms universitets kårtidning, skulle bli mycket ansträngd om den obligatoriska avgiften avskaffades.

Annons Annons

– Ett alternativ vore att lärosätet går in och tar över finansieringen, som man gjort på KHT, Kungliga tekniska högskolan. Högskolan köper en prenumeration till samtliga anställda som täcker tidningens budget. Vi hoppas att Stockholms universitet går in med ett sådant stöd, säger Gardar Björnsson.

Gusten Holm, chefredaktör för Ergo, Uppsala universitet, gillar inte tanke på att universitetet skulle gå in och stötta tidningen ekonomiskt.

– Jag tycker att det vore olyckligt om det blev så. Det skulle innebära att vi hamnar i en beroendeställning till dem som vi ska granska, säger Gusten Holm.

Lunds universitets studenttidning, Lundagård, befarar att en tredjedel av tidningens intäkter skulle försvinna om kåravgiften inte längre är obligatorisk.

– Vi har olika planer för hur vi ska klara oss. Ett alternativ vore att dela ut Lundagård som en gratistidning istället för att som idag distribuera den till varje student. Ett alternativ vore att hitta en ny ägare som är villig att skjuta till pengar till verksamheten, säger Viktor Ström, ansvarig utgivare för Lundagård.

Fler avsnitt
Fler videos